Depolama Destekleri Açıklandı! Tarımsal Ürünler İçin Yeni Fiyatlar Belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı, lisanslı depolarda saklanacak tarımsal ürünler için yeni destekleme ödemelerini belirledi. Buğdaydan fındığa, zeytinyağından Antep fıstığına kadar birçok ürüne yönelik kira, nakliye ve analiz ücreti destekleri açıklandı.

Yayınlanma:
Depolama Destekleri Açıklandı! Tarımsal Ürünler İçin Yeni Fiyatlar Belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı, çeşitli tarımsal ürünler için lisanslı depolarda saklanma sürecinde sağlanacak destekleri belirledi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile buğday, arpa, yulaf, çavdar, mısır, çeltik, pirinç gibi ürünlere ton başına 6 lira, mercimek, nohut, fasulye ve soya fasulyesi için 8 lira, ayçiçeği için 10 lira, fındık, zeytin ve zeytinyağı için 15 lira, pamuk için 25 lira, Antep fıstığı, kuru kayısı ve kuru üzüm için ise 30 lira aylık kira desteği verilecek.

Kira ve Ek Destekler

Kira destekleri, 2023 yılının hasat dönemi için en fazla 6 ay süreyle verilecek. Ek olarak, söz konusu ürünlere ton başına 25 ila 100 lira nakliye ücreti ve 6 ila 50 lira analiz ücreti desteği de sağlanacak. Bu ek desteklerden faydalanmak için ürünlerin lisanslı depoya giriş tarihinin, içinde bulunulan yılın son günü ile uyumlu olması gerekecek.

tarim-destegi-1.jpeg

Başvuru Süreçleri ve Şartları

Üreticilerin kira desteğiyle birlikte nakliye ve analiz ücreti desteğinden faydalanabilmesi için kira desteği başvurusu yapması zorunlu olacak. Kira desteğinden yararlanılan üretim miktarı için sadece bir kez nakliye ve analiz ücreti desteği verilecek. Üreticiler ve ilgili örgütler, geçen yıla dair kira, nakliye ve analiz desteği başvurularını 30 Haziran 2024 tarihine kadar il ve ilçe tarım müdürlüklerine yapabilecek.

Bu yeni destekleme programı, tarımsal ürünlerin depolanması ve muhafazasını teşvik etmeyi amaçlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu hamlesi, tarım sektöründe verimliliği artırma ve üreticilerin gelirlerini destekleme yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.