Çalışma Bakanı Işıkhan'dan Mardin'e Müjde: TYP Katılımcı Sayısı 3 Bin Kişiye Ulaştı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Mardin'de düzenlenen bir etkinlikte, İŞ-KUR tarafından yürütülen Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında katılımcı sayısının 3 bin kişiye çıkarıldığını duyurdu. Bakan Işıkhan, aynı zamanda şehirde 44 bin kişinin işe yerleştirildiğini de ifade etti.

Yayınlanma:
Çalışma Bakanı Işıkhan'dan Mardin'e Müjde: TYP Katılımcı Sayısı 3 Bin Kişiye Ulaştı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Mardin'de iş insanlarıyla buluşma programında konuştu.

Mardin'de "Türkiye Yüzyılı'nda Çalışma Hayatı Buluşmaları" toplantısında iş insanlarıyla bir araya gelen Bakan Işıkhan, toplantıda yaptığı konuşmada, baba ocağı Mardin'i büyüten, geliştiren hemşerileriyle tekrar bir araya gelmekten büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi.

Bugün istihdamda, sosyal güvenlikte, ihracatta, savunma sanayisinde ve turizmde dünyada örnek gösterilebilecek bir seviyeye geldiklerini bildiren Işıkhan, özellikle istihdam ve iş gücünde en iyi verilerin elde edildiği bir dönemden geçtiklerine işaret etti.

"En yüksek iş gücüne katılım oranları ve istihdam oranlarını bekliyoruz"

Işıkhan, teşvik ve desteklerle, işletmelerin büyümesine ve istihdamın artmasına katkıda bulunduklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

Mart ayında açıklanacak 2023 yılı TÜİK verilerinde, hem genelde hem kadınlarda hem de gençlerde 2002 yılından bu yana en yüksek iş gücüne katılım oranları ve istihdam oranlarını bekliyoruz. Aynı şekilde tüm öncü göstergeler, son 22 yılın en düşük işsizlik oranının ortaya çıkacağını göstermektedir. İnşallah bu güzel gelişmeleri sizlerin desteğiyle daha da yukarı taşıyacağımıza inanıyorum. Bu noktada sizleri rahatlatmak, işverenlerimizin karşılaştığı zorlukları azaltmak ve bürokratik yükü hafifletmeye yönelik kapsamlı çalışmalarımızı yapmaktayız.

"Aktif İşgücü Programları ile işverene, işçisini kendisinin yetiştirdiği bir fırsat tanınıyor"

İstihdama Dönüş Programı kapsamında deprem bölgesindeki illerde düzenlenecek kurs ve programların uygulanmasına yönelik özelleştirilmiş politikaları hayata geçirdiklerini, İŞKUR aracılığıyla işverenler ve işçiler arasında köprü görevi görmeye devam ettiklerini kaydeden Işıkhan, Aktif İşgücü Programları ile işverene, işçisini kendisinin yetiştirdiği bir fırsat tanıdıklarını, bu programların şartlarını esneterek daha fazla vatandaşın yararlanması noktasında çok önemli adımlar attıklarını bildirdi.

"Mardin'de aktif sigortalı sayısı son 21 yılda 4 katına çıkmıştır"

Bakan Işıkhan, İş Başı Eğitim Programı ve mesleki eğitim kurslarından Mardin'de bugüne kadar 40 binden fazla vatandaşın yararlandığını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Her yıl bir milyondan fazla kişinin işe yerleşmesine aracılık ediyor, işverenlerimizin aradığı elemanı bulmasına destek oluyoruz. Mardin'de 21 yılda, sadece İŞKUR aracılığıyla 44 bin vatandaşımızın işe yerleşmesini sağladık. Bugüne kadar toplam 51 bin kişi Toplum Yararına Programlardan yararlandırılmıştır. Mardin'imize güzel bir müjde vermek isterim. Toplum Yararına Çalışma Programları özellikle kamu hizmetlerinin desteklenmesi noktasında çok önemli bir işleve sahiptir. Mardin için Toplum Yararına Programlar oranımızı 3 bin kişi olarak belirledik. Hayırlı olsun. Mardin'de, 2002 yılında aktif sigortalı kişi sayısı 46 bin 549 iken 2023 yılı sonu itibarıyla 188 bin 948 olmuştur. Aktif sigortalı sayısı son 21 yılda 4 katına çıkmıştır. İnşallah bu sayıyı daha da artıracağız.

"Kadın İstihdam Projemiz, İş-Pozitif"

Ayrıca, Kadın İstihdam Projemiz, İş-Pozitif'in duyurusunu yapmıştık. Bu projeyle işverenle iş arayanı çevrimiçi olarak bir araya getirip istihdam ve işe yerleştirme süreçlerini hızlandırdığımız bir sistem kurduk. Özellikle kayıtlı kadın istihdamı konusundaki hedeflerimize katkı sağlayacak, istihdamı teşvik edecek, hem iş arayanın hem de işverenin işini büyük ölçüde kolaylaştıracağına inandığımız bir projedir. İş Pozitif kapsamında bir istihdam fuarını da inşallah yakın zamanda Mardin'de açacağız. Türkiye Yüzyılı kadın, erkek, genç, yaşlı her kesimin desteğini gerekli kılan uzun vadeli bir vizyon.

"İş kanunu revize ediliyor"

Şu an İş Kanunu'muzu güçlendirme, revize etme sürecindeyiz. Mevzuatı daha da güçlendirip, çalışma barışına, sosyal diyalog, istihdam ve iş gücü piyasası gidişatına olumlu katkı sağlayarak Türkiye'nin çalışma hayatını yüzyıllık vizyonumuza yakışır hale getireceğiz.