Bireysel Kredi Kartı Borçları Yüzde 168 Arttı

2023'te bireysel kredi kartı borçları yüzde 168 artarak dikkat çekiyor. Faiz artışına rağmen talep devam ediyor. Toplam kredi borçlanmaları yüzde 55 arttı. Taksitsiz kredi kartı borçları iki katına çıkarak öne çıkıyor.

Yayınlanma:
Bireysel Kredi Kartı Borçları Yüzde 168 Arttı

BDDK ve TCMB verilerine göre, 2023 yılında bireysel kredi kartı borçları geçen yıla göre yüzde 168 arttı. Faiz oranlarının yükselmesine rağmen, bireysel kredi kartı borçlanmalarında talep artışı sürdü. Aralık ayında faizlerde değişiklik olmazken, encazip.com'un araştırmasına göre vatandaşlar, faiz artışlarına rağmen borçlanmaya devam etti. Toplam kredi borçlanmalarında ise geçen yıla göre yüzde 55'lik bir artış görüldü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıklamalarına göre, 2023 yılında bireysel kredi kartı borçlanmaları geçen yıla göre yüzde 168 arttı. TCMB verilerine göre ise, yılın ilk altı ayında kredi kartı faiz oranları sabit kaldı, temmuzdan kasıma kadar her ay arttı. Aralık ayında faiz oranları değişmese de, vatandaşların bireysel kredi kartı borçlanmalarındaki talep artışı dikkat çekiyor.

Toplam Kredi Borçlanmalarında Büyük Artış

BDDK'nin açıkladığı bilgilere göre, toplam kredi borçlanmaları 2023 Aralık itibarıyla 11 trilyon 314 milyar TL oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 7 trilyon 281 milyar TL idi, bu da toplam kredi borçlanmalarında yüzde 55'lik bir artışı gösteriyor.

Taksitsiz Kredi Kartı Borçları İki Katına Çıktı

Bireysel kredi kartı borçlanmalarına bakıldığında, en çok artış taksitsiz kredi kartı borçlanmalarında yaşandı. Taksitsiz kredi kartı borçlanmaları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 188 artarak 611 milyar TL'ye ulaştı. Taksitli kredi kartı borçları ise yüzde 143 artış gösterdi ve 467 milyar TL oldu.