Bakanı Işıkhan'dan Asgari Ücret Açıklaması: Hızlı Bir Süreç Bekleniyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılı asgari ücret belirleme sürecinin hızlı ilerleyeceğini ve 31 Aralık'a kadar Resmi Gazete'de yayımlanacağını açıkladı. Bakan, komisyonların çalışma hızına göre sürecin şekilleneceğini belirtti.

Yayınlanma:
Bakanı Işıkhan'dan Asgari Ücret Açıklaması: Hızlı Bir Süreç Bekleniyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılı için asgari ücretin belirlenmesi sürecinin hızla ilerleyeceğini ve 31 Aralık'a kadar Resmi Gazete'de yayımlanacağını ifade etti. Bakan Işıkhan, bu sürecin temmuzda olduğu gibi hızlı bir şekilde yürütüleceğini belirtti.

Asgari Ücret Görüşmelerinin Süreci ve Beklentiler

Bakan Işıkhan, Pazartesi günü TÜRK-İŞ ve TİSK başkanlarıyla bir araya gelerek süreci başlatacaklarını ve komisyonların bu konuda teknik çalışmalar yapacağını açıkladı. Ayrıca, sürecin hızına göre sonuçların erken açıklanabileceğini belirtti. Işıkhan, tüm göstergelerin olumlu olduğunu ve sürecin, çalışanların enflasyona ezdirilmemesi ilkesine göre yürütüleceğini vurguladı.
Vedat Işıkhan, "Temmuz ayında asgari ücret görüşmelerinin çabuk bitirilmesi için çaba gösterilmişti. Bu görüşmelerde de ay sonuna kalmadan sonuç açıklanır mı?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Komisyonun çalışmasına bağlı. Teknik çalışmalar yapılıyor. Biliyorsunuz bakanlıklardan temsilciler geliyor, erken bitirilmesi konusunda onların çalışmaları bize şekil verecek. Ocak ayından itibaren geçerli olacak asgari ücreti, 31 Aralık'a kadar Resmi Gazete'de yayımlamak zorundayız. Komisyonlar ne kadar hızlı çalışırlarsa biz de sonucu o kadar hızlı açıklayacağız. Şu an tüm göstergeler olumlu gidiyor. Pazartesi TÜRK-İŞ ve TİSK başkanımızla bir açılışımız olacak.

Süreci, Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. İlkemiz, her zamanki gibi siz de biliyorsunuz, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek."

Asgari Ücret Artışı ve İşveren Desteği Konusu

Enflasyonla mücadele bağlamında asgari ücretin yüzde 53,5 oranında artırılması gerektiği yönündeki değerlendirmelere de değinen Işıkhan, nihai sonuca ulaşıldığında bilgi paylaşılacağını söyledi. İşveren desteği konusunda da değerlendirmeler yapılacağını belirten Bakan Işıkhan, asgari ücretin yılda bir kez artırılacağını, Asgari Ücret Yönetmeliği'ne göre sadece zorunlu koşullarda ikinci bir artışın yapılabileceğini ifade etti. Bu açıklamalar, 2024 yılında uygulanacak asgari ücretin nasıl belirleneceği konusunda önemli bir yol haritası sunuyor.