Bakan Uraloğlu: Trenler Güneş Enerjisiyle Üretilecek
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, TÜRASAŞ'ın tren üretiminde güneş enerjisi kullanarak bir ilke imza atacağını duyurdu. Sakarya'daki güneş enerjisi santrali ile tren üretiminde kullanılan elektriğin %90'ı yenilenebilir kaynaklardan sağlanacak. Bu sayede 10 yılda ekonomiye yaklaşık 500 milyon TL katkı sağlanması hedefleniyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolu araçları üretiminde güneş enerjisi kullanımına geçileceğini duyurdu. Elektrikli tren setleri, hızlı trenler ve banliyö araçlarının üretiminde güneş enerjisinden elde edilen elektrik kullanılacak. Uraloğlu, bu sayede tren üretiminde kullanılan elektriğin %90'ının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacağını ve 10 yıl içinde ülke ekonomisine yaklaşık 500 milyon lira katkı sağlanacağını belirtti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) Sakarya Bölge Müdürlüğü'nde devam eden Güneş Enerjisi Santrali (GES) çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. TÜRASAŞ'ın Türkiye ve Orta Doğu'nun en büyük raylı sistem araçları üreticisi olduğunu vurgulayan Uraloğlu, şirketin ileri teknoloji ürünleri ve büyük yatırımlarıyla adından sıkça söz ettirdiğini ifade etti. TÜRASAŞ'ın enerji alanında da önemli bir projeyi hayata geçirmek üzere olduğunu kaydetti.
GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ ÇALIŞMALARI
TÜRASAŞ Sakarya Bölge Müdürlüğü yerleşkesindeki fabrika çatılarında güneş enerjisi santrali kurulum çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirten Bakan Uraloğlu, "TÜRASAŞ Sakarya Fabrikamızdaki GES Projemizi tamamladığımızda toplam 2 bin 310 kilovat elektrik gücü elde edeceğiz ve tren üretiminde kullanılan elektriğin en az yüzde 90’ını yenilenebilir enerjiden karşılayacağız. Bu sayede üretimde önemli bir yer tutan enerji maliyetlerini düşürerek rekabet gücümüzü artıracak ve enerji arz güvenliğimizi sağlayacağız" şeklinde konuştu.
EKONOMİYE KATKI VE ÇEVRESEL FAYDALAR
Projenin hayata geçirilmesiyle yılda yaklaşık 3 milyon 350 bin kilovatsaat elektrik enerjisi üretileceğini ve güncel elektrik maliyetleriyle ülke ekonomisine yıllık ortalama 14 milyon lira, 10 yıllık süreçte ise yaklaşık 500 milyon lira katkı sağlanacağını belirten Uraloğlu, yaklaşık 670 hanenin yıllık elektrik ihtiyacına denk gelen bu projeyle 1739 ton karbondioksit salınımının önüne geçileceğini de vurguladı.
Bakanlık olarak ulaşımın her alanında sürdürülebilir bir gelecek için çevreci yatırımlara öncelik verdiklerini kaydeden Bakan Uraloğlu, "GES ile ürettiğimiz elektrik enerjisiyle TÜRASAŞ Sakarya Bölge Müdürlüğümüzde yer alan fabrikalarda elektrikli tren setlerinin, hızlı trenlerin, banliyö araçlarının imalatlarıyla raylı sistem araçlarının bakım ve onarımında güneş enerjisini kullanacağız" dedi.
Haber Merkezi