Asgari Ücret Nasıl Belirlenecek?

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretliyi etkileyecek müzakerelerin ikinci aşaması yaklaşıyor. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, asgari ücretin belirlenmesindeki kritik faktörleri ve olası senaryoları açıkladı.

Yayınlanma:
Asgari Ücret Nasıl Belirlenecek?

Pazartesi günü gerçekleştirilen toplantının ardından asgari ücret müzakereleri devam ediyor. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, ikinci görüşmenin 4 gün sonra yapılacağını belirtti. Yılmaz, müzakerelerde ele alınacak rakamın belirlenmesinde yaşam maliyetleri, geçinme endeksleri, refah payı, ülke ekonomisi ve hedef enflasyon gibi faktörlerin rol oynayacağını vurguladı. İşçi tarafının TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay önderliğinde, açlık sınırını kırmızı çizgi olarak belirlediğini ve TÜRK-İŞ'in kasım ayı açlık sınırını 14 bin 025 TL olarak açıkladığını belirtti.

Müzakerelerde İzlenecek Yol Haritası

Yılmaz, müzakerelerde işçi tarafının en yüksek rakamdan başlayacağını, işveren tarafının ise bu rakamı düşürmeye çalışacağını açıkladı. Devletin ise her iki tarafı gözeterek arabulucu rolünü üstleneceğini ifade etti.

Orta Vadeli Program’da 2023 yılı için hedeflenen yüzde 65 enflasyon rakamının bu seneki asgari ücret rakamını belirleyeceğini belirtti. Bu senaryoya göre, mevcut asgari ücretin üzerine yüzde 37,77 oranında bir artış gerçekleşirse, asgari ücretin 15 bin 708,98 TL olabileceği öngörülüyor.

Refah Payı ve İlave Zam İhtimali

Yılmaz, refah payının da önemli bir rol oynayacağını ve geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu yıl da bir refah payı verilmesinin muhtemel olduğunu belirtti. Ocak ayında yapılan zam oranı ile enflasyon arasındaki farka dikkat çekerek, bu yıl da benzer bir durumun söz konusu olabileceğini ifade etti.

Buna göre, refah payı eklenmesi durumunda asgari ücrette daha yüksek bir artış beklenebilir. Bu müzakereler, Türkiye'deki milyonlarca çalışanın ekonomik durumunu etkileyecek ve bu yüzden büyük önem taşıyor.