Telefon tutucu yasaklandı iddiasına resmi açıklama geldi

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medyada yayılan “araç içinde telefon tutucu ve koku yasaklandı” iddialarını yalanladı. DMM, Trafik Kanunu’ndaki değişikliklerin çarpıtılarak paylaşıldığını belirtirken, araç içi ekipmanlara ilişkin yeni uygulama esaslarını belirleyecek yönetmelik çalışmalarının sürdüğünü duyurdu.

Telefon tutucu yasaklandı iddiasına resmi açıklama geldi

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, son günlerde sosyal medyada hızla yayılan “araç içinde telefon tutucu ve koku yasaklandı” iddialarına ilişkin açıklama yaptı. DMM, kamuoyunda kafa karışıklığı yaratan bu paylaşımların gerçeği yansıtmadığını bildirerek, vatandaşlara yalnızca resmi açıklamaları dikkate alma çağrısında bulundu.

Açıklamada, Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikler üzerinden çok sayıda yanıltıcı içerik dolaşıma sokulduğu vurgulandı. DMM’ye göre bazı paylaşımlarda mevcut düzenlemeler çarpıtılıyor, bazı başlıklarda ise henüz detayları netleşmeyen uygulamalar kesinleşmiş gibi sunuluyor.

Sosyal Medyadaki Paylaşımlara Tepki Geldi

DMM, özellikle araç içi ekipmanlara yönelik yasak getirildiği yönündeki paylaşımların kamuoyunda endişe ve yanlış algı oluşturmayı amaçladığını belirtti. Açıklamada, “telefon tutucu” ve “araç kokusu” gibi başlıkların kesinleşmiş bir yasak gibi servis edilmesinin doğru olmadığı ifade edildi.

Merkezin değerlendirmesine göre, sosyal medyada dolaşıma giren bu içerikler, düzenlemelerin gerçek kapsamını yansıtmıyor. Bu nedenle vatandaşların spekülasyon içeren paylaşımlar yerine, yetkili kurumların açıklamalarını esas alması gerektiği vurgulandı.

Yönetmelik Çalışmaları Hâlâ Sürüyor

DMM’nin açıklamasında dikkat çeken bir diğer başlık ise uygulama yönetmeliği oldu. Araç içi kullanım ve ekipmanlara ilişkin esasları belirleyecek yönetmelik çalışmalarının devam ettiği belirtilirken, bu süreç tamamlanmadan bazı iddiaların kesin bilgi gibi paylaşılmasının yanıltıcı olduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre şu an için trafik ekipleri sahada sürücülere yönelik bilgilendirme faaliyetlerine ağırlık veriyor. Yani sosyal medyada öne sürüldüğü gibi, araç içindeki bazı ekipmanlara yönelik netleşmiş ve doğrudan uygulanmaya başlamış bir yasak tablosu bulunmuyor.

DMM’den Vatandaşa Resmi Kaynak Uyarısı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, açıklamasının sonunda vatandaşlara açık bir uyarıda bulundu. Buna göre, sosyal medyada yer alan ve resmi dayanağı olmayan içeriklere itibar edilmemesi, yalnızca yetkili merciler tarafından yapılan açıklamaların dikkate alınması gerekiyor.

Son günlerde özellikle trafik düzenlemeleri üzerinden oluşan bilgi kirliliği, kamuoyunda gereksiz tartışmaları da beraberinde getirmiş durumda. DMM’nin açıklamasıyla birlikte, “telefon tutucu yasaklandı” ve benzeri paylaşımların resmi olarak doğrulanmadığı netleşmiş oldu.