Yalçın Karatepe: Yerel Seçim Sonrası Yurttaşlar Zorlanacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, yerel seçimlerin ardından iktidarın vatandaşa yönelik ağır maliyetler getirebileceğini belirtti. Karatepe, vergi artışları, kamusal harcamaların kısıtlanması veya ücret artışlarının sınırlandırılmasının gündemde olabileceğini vurguladı.

Yayınlanma:
Yalçın Karatepe: Yerel Seçim Sonrası Yurttaşlar Zorlanacak

Yalçın Karatepe, basın açıklamasında, bu yılın mayıs ayındaki seçimlere kadar ve sonrasında uygulanan farklı ekonomi politikalarını eleştirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bakanlık görevini devraldığı törende dile getirdiği "rasyonel ekonomi politikalarına dönüş" ifadelerini değerlendiren Karatepe, bu sözlerin önceki politikaların yanlışlığını kabul anlamına geldiğini belirtti. Karatepe, iktidarın rasyonel politikalarının vatandaşın hayatını zorlaştırdığını ve temmuz ayındaki düzenlemelerle bu durumun net bir şekilde görüldüğünü ifade etti.

Büyüme Rakamları ve Vergi Artışları

Karatepe, manşet büyüme rakamlarının yüzde 5,9 olmasına rağmen, vergilerin artışının yüzde 16'nın üzerinde olduğuna dikkat çekti. Bu durumun büyüme verilerine etki ettiğini belirtti. Ayrıca, vatandaşların yüksek faizler nedeniyle zorunlu olarak borçlanmaya devam ettiğini ve faiz artışlarının geliri yetersiz olanlara maliyet yüklediğini ifade etti.

Asgari Ücret ve 2023 Enflasyon Verisi Beklentisi

Karatepe, açıklanan asgari ücret rakamının beklentileri karşılamadığını vurguladı. Türk-İş tarafından yayınlanan açlık sınırı verisinin asgari ücretin belirlenmesinde referans alındığını belirten Karatepe, bu durumun vatandaşların yoksulluğunu içselleştirdiğini ifade etti. Ayrıca, gelecek hafta açıklanacak 2023 enflasyon verisine ve kamu çalışanları ile emeklilerin aylıklarında yapılacak artışa dikkat çekti.

Karatepe, şunları kaydetti:

"Eğer halkın yararına olduğunu düşündüğünüz politikalar varsa bunu hayata geçirmek için yerel seçimlerin geçmesini beklemeyin. Buradan şunu anlıyoruz, yerel seçimler geçtikten sonra iktidar vatandaşa çok daha ağır maliyetler çıkaracak politikaları hayata geçirmek için oldukça kararlı görünüyor. Bunlar vergi artışı şeklinde olabilir, bazı kamusal harcamaların kısılması şeklinde olabilir ya da ücret artışlarının yılın ikinci yarısında ya da geri kalan döneminde sınırlandırılması şeklinde olabilir. Kısaca, ne 2023 yılında uygulanan politikalar vatandaşın refahını artıran sonuçlar doğurmuştur ne 2024 yılında özellikle seçimlerden sonra uygulanması vadedilen program vatandaşın lehine, onun refahını artıracak bir sonuç doğuracaktır. Biz buna kökten itiraz ediyoruz. Bir ekonomi politikasının temel hedefinin vatandaşın refahını artırmaya yönelik olması gerektiğini düşünüyoruz."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe'nin ekonomi politikalarına yönelik eleştirileri ve 2024 yılına ilişkin değerlendirmeleri, Türkiye'nin mevcut ekonomik durumunun ve beklenen değişikliklerin önemli bir analizini sunuyor. Karatepe'nin bu eleştirileri, ekonomik politikaların vatandaşların refahını artırmaya yönelik olması gerektiği üzerine yoğunlaşıyor ve gelecek dönemde uygulanacak politikalara dair endişelerini dile getiriyor.