Kaynanalar Bu Yemeği Biliyor! Gelinler İse Daha Hiç Yapmadı! İşte Hikayesi İle Özel Meftune Yemeği Tarifi

Aslında yemek basite alınmaz her yemeğin bir hikayesi vardır ve olduğu yerin kültürünü de taşır. Diyarbakır’ın 42 derecenin altına inmeyen yaz sıcağında misafirlere ikram edilen sulu türü bir yemektir meftune.

Yayınlanma:
Kaynanalar Bu Yemeği Biliyor! Gelinler İse Daha Hiç Yapmadı! İşte Hikayesi İle Özel Meftune Yemeği Tarifi

Aslında yemek basite alınmaz her yemeğin bir hikayesi vardır ve olduğu yerin kültürünü de taşır. Diyarbakır’ın 42 derecenin altına inmeyen yaz sıcağında misafirlere ikram edilen sulu türü bir yemektir meftune. Gelelim hikayesine ; Diyarbakır dünya hazineleri listesinde yer alan Hevsel Bahçesi’nde domates, patlıcan ve biber yetişir. O gün bahçede çalışanların yemeği olmaz derler ki gelin buradan sebze toplayıp yemek yapalım ve sebzeleri toplayıp yemeği yaparlar. Yapılan yemeğin meftunu olurlar böylelikle Hevsel Bahçesi’nden doğan bir yemeğin hikâyesi oluşur. Öyle ki artık sofralarında farklı tat arayanlar için değişik ve gurme salon yemekleri arasına girmiştir. Gelelim bu güzel ve lezzetli yemeğin tarifine:

Meftune Yemeği Malzemeleri

  • 5 yemek kaşığı taneli sumak
  • 250 gr dana eti
  • 4 tane patlıcan
  • 1 kaşık tereyağı
  • 3 orta boy domates
  • 2 diş sarımsak
  • 3 tane çarliston biber
  • Bir yemek kaşığı biber salçacı
  • Bir tutam pul biber ve tuz

1-001.jpg

Meftune Yemeği Yapılışı

Öncelikle sumağı 3 su bardağı sıcak suyun içine bırakıp demlemeye bırakıyoruz. Daha sonra kuşbaşı etimiz ocağa koyup güzelce pişmesini bekliyoruz. O sırada patlıcanlarımızı küp küp doğrayıp tuzlu suda bekletelim. Böylelikle patlıcanların acısı da çıkmış oluyor.

2.jpg

Etimiz suyunu çekince tereyağını ilave edip eti hafif kızartıyoruz. Sonra doğramış olduğumuz biberleri de ete ilave edip 2 dakika kadarda etle biber beraber kavuruyoruz. O sırada salçası da ekleyelim hafif kokusu çıkana kadar oda özleşsin. Daha sonra pul biberini de ekleyip ,patlıcanların suyunu süzüp tencereye ekliyoruz. Ardında doğramış olduğumuz domatesleri de ekliyoruz. Tuzumuzu ve sumak suyunu(süzgeç yardımıyla)ekleyip kapağını kapatıp yarım saate kadar kaynatıyoruz…

Meftune Yemeği Püf Noktası

Bu tarifi yaparken dana eti kullanılması önerilmiştir. Bazı yörelerde yaparken kıyma ile yapıldığı da bilinir. Tamamen sizin zevkinize kalmış.

Servis Önerisi

Sarımsakları isteğe göre ayarlıyoruz. İsteyenin tabağına az bir şey ilave edilebilir. Şimdiden afiyet olsun.

Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.
Keşfet