Tatlı Ekşi Sosuyla Çıtır Tavuk Tarifi

Tatlı Ekşi Sosuyla Çıtır Tavuk Tarifi

Tatlı Ekşi Sosuyla Çıtır Tavuk’un yapılışı

 

Malzemeler;

  • 1 parça tavuk göğüs
  • 2 adet kapya biber
  • 5-6 adet tatlı kıl biber
  • 4 çorba kaşığı nişasta
  • 8 çorba kaşığı pekmez
  • 3 çorba kaşığı sirke
  • 1 parça tavuk kemiksiz but
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 2 çorba kaşığı susam
  • 6 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 4 çorba kaşığı  ketçap
  • 1,5 bardak pirinç
  • 5 dal taze soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Tatlı Ekşi Sosuyla Çıtır Tavuk’un yapılışı

  • 1,5 su bardağı pirinci suyu berraklaşana kadar bir kaç defa yıkayalım. Suyunu iyice süzdükten sonra tencereye koyarak ocağın altını açın.
  • Tencereye 3 su bardağı sıcak suyu ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyerek karıştırın. Pilav kaynamaya başlayınca en küçük ocağa alarak en kısık ateşinde 13-15 dakika pişirmeye devam etmelisiniz
  • 5 dal taze soğanın beyaz olan yerlerini ince ince, yeşil olan yerlerini de verevli 3-4 cm uzunluğunda doğrayınız.
  • Pilavının pişme süresi dolunca altını kapatarak taze soğanları ekleyiniz. Çatal ile havalandırıp karıştırınız. Kenarda dinlenmeye alalım.
  • Tavuk göğsüyle kemiksiz budu kuşbaşı doğrayınız. Bir tatlı kaşığı tuz ve karabiber ekleyip karıştırınız.
  • Pişerken çıtır çıtır olması için 4 çorba kaşığı nişastayı ekleyerek tavukları nişastaya bulayınız.
  • Geniş bir tavaya 4 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyerek yağ ısındıktan sonra tavukların fazla nişastasını alarak tavaya koyup kızartınız.
  • Tavukların her tarafları kızarınca mutfak havlusu koyduğunuz bir tabağa çıkartınız.
  • 2 adet kapya biberi uzun olarak ortadan ikiye bölerek, 1-2 parmak genişliğinde şeritler halinde doğrayınız.
  • 6 adet kıl biberin baş kısımlarını keserek 2 parmak genişliğinde doğrayını.
  • Ekşi sosu için, geniş bir kaseye 4 çorba kaşığı ketçapı, 8 çorba kaşığı pekmezi, 3 çorba kaşığı sirkeyi, 1 tatlı kaşığı pul biberi ekleyerek karıştırınız. Dilerseniz 1-2 kaşık soya sosu da ilave edebilirsiniz.
  • Tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyerek yağ ısınınca biberleri ekleyerek yüksek ateşte kavurmaya başlayınız.
  • 1-2 dakika sonra biberlerin dışı renk aldığında tavuğu ve 2 çorba kaşığı susamı ekleyiniz.
  • 1-2 dakika  daha kavurmaya devam ediniz.
  • Ocağın altını kapatarak ilk sıcaklığı çıkınca sosu tavaya ekleyiniz, sosu ekledikten sonra tavadan tavukları çok bekletmeden tabağa alınız.
  • Pilavı tabağa yayarak üzerine çıtır çıtır tavuğu ekleyin afiyetle yemek kalıyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.