Yaz Aylarında Vücudun Direncini Artıran Sebze Ve Meyveler

Yaz Aylarında Vücudun Direncini Artıran Sebze Ve Meyveler

Artan sıcaklıklarla birlikte vücudun direncini de artıran sebze ve meyve tüketmek çok önemlidir. Peki nelere dikkat etmeli? Ayrıca içinde bir tane örnek beslenme programı da bulunuyor. Güzel bir çalışma, şimdiden hayırlı olsun.

Artan sıcaklıklarla birlikte vücudun direncini de artıran sebze ve meyve tüketmek çok önemlidir. Peki nelere dikkat etmeli? Ağır olmayan yiyeceklerle yazı geçirmemiz gerekiyor. Yaz mevsiminde kullanılan besinler ve bol içecek tüketimi sağlımızla birlikte kilomuzu da korumamızı sağlıyor. 

Yazın sebze ve meyve çeşitliliğinden yararlanmak ve sıcakların artış gösterdiği bu aylarda neler yememiz gerektiğine dair iyi araştırma yapmalıyız. Yazın sebze meyve bir günde 5-6 öğün tüketilmelidir. Kanser, kalp rahatsızlıkları, iç hastalıkları vb. birçok rahatsızlığın önüne geçilmesinde, kandaki şekerin düzenlenmesinde, kabızlığın engellenmesinde meyve ve sebze tüketimi çok faydalıdır.

ANTİOKSİDAN AÇISINDAN ZENGİN

Ek olarak yaz aylarında antioksidanlardan çeşitli meyve ve sebzelerin tüketilmesine de dikkat edilmelidir. Biber, maydanoz, taze soğan, çilek, erik gibi meyve ve sebzelerde bulunan zengin C vitamini de antioksidandır. Yumurta, süt, peynir, yoğurt, havuç, kayısı vb. gıdalarda bulunan A vitamini ve kuru baklagil, fındık, badem gibi yağlı gıdalarda bolca bulunan E vitamini de antioksidandır. Bu besinlerin özellikle yaz aylarında bolca tüketilmesini öneriyoruz.

KANSERE KARŞI MEYVE TÜKETİN 

Karpuzda bulunani likopen maddesinin, kansere dirençli, koruyucu özelliği olduğu bilinen A ve E vitaminlerinden daha fazla ve etkili olduğu keşfedilmiştir. Kayısı, ihtiva ettiği beta karoten adlı madde, hücrelere zarar veren molekülleri kontrol ederek, kansere karşı önlem alır. Bağırsakların aktif çalışmasında rol oynar. Domates, Likopen açısından zengin olup, sindirim sistemi, mesane ve cilt kanserine yakalanma riskini en aza indirgediği biliniyor. Biber, içerisinde bol miktarda A ve C vitamini bulundurur. Üzüm,  vücuda zarar veren maddelere direnç olarak, fitokimyasallardan flavonoidleri ihtiva eder. Çilek ise A, B1, , C ve K vitamini, protein, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum, potasyum bakımından oldukça zengindir. Şeftali, bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir. 

ÖRNEK BESLENME PROGRAMI

Sabah: 
* 1 dilim peynir (yağlı olmamalı), domates-salatalık-yeşil biber 
* 4-5 tane yeşil zeytin 
* 1 dilim kepek ekmek 
 Ara Öğün: 
*  50 gr meyve
 Öğle: 
* 1 tabak etli sebze yemeği 
* 1 kase yoğurt 
* Salata veya yeşillik
* 1 dilim kepekli ekmek 
  Arada: 
* 50 gr. meyve veya kepekli bisküvi 
   Akşam: 
* 100 gr. ızgarada et 
* Salata,yeşillik,söğüş,piyaz (biri tercih edilmeli) 
* 1 tabak sebze yemeği 
* 1 bardak ayran
* 1 dilim kepekli ekmek ya da 5-6 kaşık makarna ya da bulgur 
   Arada: 
* 50-100 gr. meyve 

SIVI TÜKETİMİ NE KADAR OLMALI?

Yazın terleme ile sıvı kaybediyoruz.Bu kaybı karşılamak için günde 3 lt. su tüketilmelidir. Yazın sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte, vücuttan ter ile ilk önce sıvı, sonra potasyum, sodyum vb. birçok mineralleri yitiriyoruz. Takdir edersiniz ki yazın yapılan spor kışın yapılana göre daha çok sıvı kaybettiyor. Bu yüzden yazın spora başlamadan önce 1-1.5 litre su tüketimi sağlığımız açısından yrarlı olacaktır. Çünkü vücutta fazla su kaybı olduğunda baygınlık, mide bulantısı, baş dönmesi gibi rahatsızlıklar baş gösterebilir. Artan sıvı kaybını karşılamak maksadıyla günde en az 3 litre su içilmelidir. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.