Uyku Düzenimiz Nasıl Düzelir?
Uykunun önemi ve neden uykusuz kalırız? uykusuz kaldığımızda neler olur? uyku düzenimizi nasıl düzeltebiliriz sorularının cevabı bu makalede.

Uyku bizim için neden önemli?
Uyku, uyandığımızda vücudumuzu yavaşlatır ve gevşetir, vücudumuzu fiziksel olarak güçlendirir. Kaliteli uyku ve düzenli uyku size zindelik kazandırabilir, enerjik bir günle başlar, verimliliği artırır, sosyal ve sağlığınıza katkı sağlar.
Uyku düzenimiz neden bozulur?
- Konforsuz yatak kullanmak
- Aşırı ışık, fazla sıcak, fazla soğuk ve gürültü gibi koşullar nedeniyle oda uyumak için uygun olmaz.
- Gün içinde veya akşam saatlerinde kısa süreli de olsa kestirmek
- Uyuma ve uyanma zamanlarının sürekli değişmesi ve farklılık göstermesi
- Uyanık olarak yatakta fazla zaman geçirmek
- Alkol, sigara, kafein gibi uykuyu engelleyen maddeleri yatmadan önce kullanmak
- Uyku saatine yakın zaman dilimlerinde egzersiz yapmak
- Yatma zamanına yakın saatlerde uyarıcı aktivitelerde bulunmak
- TV seyretme, kitap okuma, yemek yemek ve telefonla oynamak için yatağı kullanmak
- Yatakta aşırı düşünme, plan yapma, hararetli konularu düşünmek gibi uykuyu engelleyen zihinsel aktivitelerde bulunmak.
- Yatmaya yakın saatlerde yüksek konsantrasyon gerektiren etkinlikler yapmak
Uyku düzenimiz bozulursa neler olur?
1.Beynimizin etkinliğini azaltır
Uykudan yoksun beyin işlevini kaybeder ve normalden daha az efor sarf etmek için daha fazla enerji harcar. Beyni etkilediği için, bu beynin etkinliğini ve işlevini azaltacaktır.
2.Kısa süreli bellek körelir
Yetersiz uyku bellek sorunlarına neden olur. Kısa süreli hafıza olmadan, sıkı çalışmayı bırakın akrabalarımızın isimlerini de unutacaksınız. Bu nedenle uyumazsanız hatırlamayacaksınız.
3.Uzun süreli bellek körelir
Uyuma sırasında, Beynimiz günün olaylarını düzenler, aralarındaki ilişkiyi kurar ve hafızamıza işler. Ayrıca uyku sırasında öğrenme yeteneğimizi de geliştirebilir. Bu yüzden beyinlerimizi daha etkin kullanmak için uyumalıyız.
4.Dikkat süresi azalır
Yüksek konsantrasyona sahip kişiler, birçok belirsiz sesi ayırt edebilir ve kalabalık ve karmaşık görsel efektler arasından küçük bir nesne seçebilir. Ayrıca dikkatinizi iyi kontrol edebilir. Uykudan mahrum kaldığımızda dikkatimiz dağılır ve tekelleşmemize izin vermeyiz.
5.Plan yapamamak
Araştırmaya göre 36 saat uykusuz kalan beyinde koordine etme veya planlar yapma yeteneği bozulmaya başlar ve normal çalışamaz. Benzer şekilde uykusuzluk, karar verme yeteneğimiz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
6.Vücudun düzeni bozulur
Düzenli uyuduğumuzda, genellikle ne zaman uyanacağımızı düşünmeyiz. Çünkü iyi işleyen beynimiz gerektiğinde alarm görevi görür ve bizi otomatik olarak uyandırır. Ancak uyku düzenimiz bozulduğunda bu, sağlıklı uyku düzenimizin bozulmasına neden olur.
7.Beyin hücrelerimiz ölür
Birçok çalışma, uykuda kalmanın beyne zarar verebileceğini ve beyin hücrelerini öldürebileceğini göstermiştir. Ek olarak, uykusuzluk beynin beyaz cevher bütünlüğünün kaybına neden olabilir.
8.Hezeyan
Bir kişi genellikle uykudan mahrum kalırsa, sanrılar haline gelecektir. Bu durumda psikoz, paranoya, kuruntu ve saldırganlık gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Peki bu sorunları yaşamamak ve kaliteli bir uyku çekmek için neler yapmalıyız?
Uyku düzenimizi nasıl düzeltebiliriz?
Her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanma
Uyanık haldeyken yatakta fazla geçirmemek
Öğlenleri ‘kısa süreli’ şekerleme yapma
Gün içinde yapılan fiziksel ve zihinsel aktiviteleri normal seviyeye indirme
Uyumak için düzen dışında bir eşik saat belirlememe
Yatağa, uykuya hazır olunca girme
Akşam saatlerinde çay, kahve ve alkol kullanımına dikkat etme
Yatak odasını sadece uyku amaçlı bir yer haline getirme
Fiziksel ve zihinsel aktiviteleri yatağın dışında bırakma
Uykuya dalınamadığında yataktan çıkma
Yatmadan 3 saat önce yemek yemeyi ve içmeyi yatmadan önce su kullanmadan bitirin.
Yatmaya yakın saatlerde egzersiz yapmama
Ayrıca ultra yüksek seviyeye ulaşmış cihazları (telefon gibi) yatak dışına yerleştirmeniz, uyku düzeninizin normale dönüp devam edebilmesi için oldukça faydalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.