Tire köfte yapımı bu lezzet parmaklarınızı yedirecek

Köftenin her halini Türkiye’deki insanlar çok sever. Ancak bazı köfte çeşitleri var ki yiyene ellerini yediriyor. Akşam yemeğinizde, misafirlerinizi ağırladığınız, arkadaşlarınızla birlikte yiyebileceğiniz eşsiz tire köfte tarifini sizlerle paylaşıyoruz.

22 Kasım 2021 20:58 Yaşam
Tire köfte yapımı bu lezzet parmaklarınızı yedirecek

Sulu sulu pişmiş köftenin yanına domates sosuyla ıslanmış pidenin yumuşaklığı birleşince ortaya eşsiz bir lezzet çıkıyor. Şu ana dek yiyebileceğiniz en lezzetli köfte çeşitlerinden birisi olan Tire köfte tarifini ve püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz.

haber-ay-kopyasi-1280-x-720-px-2021-11-22t205814-653-004.jpg

Tire Köfte Tarifi

Tire köfte tarifi ile eşsiz bir lezzete hazır mısınız? Tire köfte’de 2 çeşit işlem bulunmaktadır. Bunlardan ilki köfte içi için hazırlanacak ürünler ve sos için hazırlanacak malzemeler olarak sıralayabiliriz. İlk olarak köfte için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekildedir:

  • 500 gram kıyma
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

Yukarıdaki malzemeleri köfteniz için olacaktır. Kıyma çeşidi ise sizlerin ağız lezzetine göre dana veya kuzu karışık olarak tercih edebilirsiniz. Köftenin sosu için ihtiyacınız olan malzemeler ise şu şekildedir:

  • 5 adet orta boy domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası​​​​​​​
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Sos için en önemli detaylardan birisinin salçanı​​​​​​​n doğal veya hazır olduğu son derece önemli. İmkanınız bulunuyorsa evde kendinizin yaptı​​​​​​​ğı veya aktarlar aracılığı ile satın alacağınız salçayı kullanabilirsiniz.

Tire Köfte Nasıl Yapılır?

Sos ve köfte için hazırladığınız ürünleri tedarik ettikten sonra​​​​​​​ en önemli aşamaya geçiş yapacaksınız. Aşağıda yapmanız gerekenleri eksiksiz olarak yerine getirdiğiniz de eşsiz bir lezzetle tanışacaksınız. İlk olarak sos için şu işlemleri gerçekleştirin:

İlk olarak domateslerini kabuklarınız, ağzınızda yap​​​​​​​ış yapış olmaması ve güzelce pişmesi için soymanız gerekir. Soyduktan sonrasında güzelce rendeleyin. Diğer işlemde ise tavaya zeytinyağı koyun, yağın ısınmasını bekleyin daha sonrasında domates salçasını tavaya ilave edin ve salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.

​​​​​​​haber-ay-kopyasi-1280-x-720-px-2021-11-22t205756-684-004.jpg​​​​​​​

Bu işlemler eksiksiz olarak yaptığınızdan emin olduktan sonra kavrulan salçanın üzerine rendelediğiniz domatesleri ilave edin. Hemen ardından karabiber ve tuzu ekleyiniz. Bu şekilde güzelce karıştırın ve kavurun.

Köfte ise yapacağınız en basit işlemlerden birisi. Köfte harcı için gerekli malzemeleri tezgaha bırakın ve büyük kap alın. Bu kapa tuz, k​​​​​​​ıyma ve karabiberi bırakın. Kabın içerisine aktarmanızdan sonra yoğurun. Güzelce yoğurdunuz kıymayı 1 saat boyunca buzdolabında bekletiniz. işte bu kadar basit.

Sos ve Köfte Birleşimi

Sos ve köfte birleşiminde ise tırnak pideleriniz küp, küp doğrayın. Sonrasında servis edeceğiniz tabağa birleştirin ve maydonuzu güzelce üzerine ekleyin. Yoğurdunuzu ve kıymayı buzdolabından alın. Parçalar halinde koparın ve şişe geçiriniz. Şişeye geçirmeniz sonrasında kıymaya elinizle silindir şeklini verin.

Şişeleri tepsiye dizmenizi ardından önce ısıttığınız 200 derecelik fırında 20 dakika boyunca pişiriniz. Kestiğiniz pidelerin üzerine domates sosunu ekleyerek her pideyi ıslatacak şekilde dökün. Pişen köfteleri şiştikten sonra dikkatlice çıkartın ve sosun üzerine yerleştiriniz. Her şey hazır afiyet olsun.

tire-kofte-tarifi-004.jpg​​​​​​​

Tire Köfte’yi Yaparken Asla Bunları Atlamayın

Her yemeğin olduğu gibi Tire köftenin de birçok püf noktası bulunuyor. Bildiğiniz üzere püf noktalar, yemeği eşsiz bir lezzete getirecek bir yoldur. Bundan kaynaklı olarak şu bilgileri cebinizde tutun:

Domates salçasını mutlaka doğal ve el yapımı olandan kullanınız. Acılık oranına göre, karabiber ekleyiniz. Bildiğiniz üzere karabiber acı baharatların ilk sıralarında yer alıyor.

Servis haline getirmenizin ardından üzerine mutlaka eritilmiş tereyağ dökmeyi ihmal etmeyiniz. Bu servisinizi hem görsel olarak güzelleştirecek hem de lezzetini arttıracaktır.

Kullanacağınız kıymayı mutlaka taze alın ve kullanın. Daha önceden dolapta beklemiş kıymayı kullanabilirsiniz ancak taze olması da önemli püf noktalarından birisi.

Köftelerinizi pişirdiğiniz süre zarfında süreyi baz almayın dengeli pişirin. Göz, tat ve köfte kokusuna itimat ediniz. Bu sayede en doğru noktada pişirmiş ve sunuma hazır hale getirmiş olacaksınız.

Haberay.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.