Tarçın Çayının İnanılmaz Faydaları

Tarçın Çayının İnanılmaz Faydaları

Tarçın, tatlı ve keskin tadı ile bilinen lezzetli bir baharattır. Tropikal ağaçların iç kabuklarından elde edilir ve yatıştırıcı, topraksı bir aromaya sahiptir.

Tarçın genellikle yemeklerde sos olarak ve tıbbi amaçlarla bütün bir baharat veya toz halinde tüketilir. Tarçın çayı, antioksidan, anti bakteriyel ve antiinflamatuar özellikleri sayesinde sağlığımız için oldukça faydalıdır. Tarçın çayı, tarçın çubuklarının sıcak suda demlenmesi ile hazırlanan bitki çayıdır. Normal chaiden farklı olarak bu çay sütsüz olarak tüketilir ve sulu bir kıvama sahiptir. Tarçın çayı, tarçın özlerinden elde edilen altın kahverengi bir renge sahiptir. Tatlı bir kokusu vardır ve bal veya tatlandırıcı ile içilebilir.1 bardak tarçın çayında yer alan besin değerleri şunlardır.

  • Toplam Kalori: 11
  • Toplam Yağ: % 0
  • Sodyum: 7 mg
  • Potasyum: 82 mg
  • Toplam Karbonhidrat: 3.36 gm
  • Diyet lifi: 2 gm
  • Protein: 0.14 gm
  • C Vitamini: % 2
  • Kalsiyum: % 4
  • Demir: % 7

Tarçın Çayının Vücudumuza Faydaları:

Tarçın çayının kan şekeri seviyelerini ve kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu ve böylece kalbi sağlıklı tuttuğu bilinmektedir. Tarçın çayı, soğuk algınlığı ve öksürük gibi çeşitli solunum sorunlarının ve hatta akciğer tıkanıklığı ve bronşit gibi ciddi sorunların tedavisine yardımcı olabilecek antiviral ve antifungal özelliklere sahiptir. Tarçın çayı, vücuttaki çeşitli ağrıları hafifletmeye yardımcı olan iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Ek olarak tarçın çayı, Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkları tedavi edebilir. Daha iyi uyumak için yatmadan önce tarçın çayı içebilirsiniz.

1. Bağırsak Hareketlerini Kolaylaştırın:

Tarçın çayı bağırsak hareketlerinizi düzenlemede oldukça etkilidir ve bağırsakların sorunsuz bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bu lezzetli içecek, metabolizmayı hızlandırarak sindirimi kolaylaştırır. Tarçın çayını günlük düzenli olarak tüketmek bağırsaklardaki mikropları temizler ve kabızlığı veya benzeri diğer hastalıkları iyileştirmeye yardımcı olur.

2. Antioksidan Açısından Zengin:

Tarçın, serbest radikallerle savaşabilen polifenoller adı verilen antioksidanlar açısından zengindir. Bu, hücrelerinizdeki oksidatif hasarı azaltmaya ve onları yok edilmekten korumaya yardımcı olur. Tarçın çayı düzenli olarak almak vücudunuzu birçok ölümcül hastalığa karşı korur ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

3. Kan Şekerini Düzenler:

Tarçın çayının vücudunuzdaki kan şekerini kontrol ettiği de bilinmektedir. Tarçın, şeker hastalarının kandaki şeker artışını azaltmasını sağlayan iyi kan şekeri modülasyonu ile size yardımcı olur. Tarçın, genellikle yemekten hemen sonra kullanıldığında faydalıdır. Bu nedenle yemekten sonra bir fincan sıcak tarçın çayı, şeker seviyesini kontrol etmenize yardımcı olabilir.

4. Kilo Vermeye Yardımcı Olur:

Tarçın çayı, göbek yağınızı azaltmada oldukça etkilidir. Tarçın, vücuttaki ısı seviyelerini artırır ve bu da yağ hücrelerinin hızlı erimesine yardımcı olur. Ayrıca metabolizma hızınızı artırır ve yiyeceklerin daha hızlı sindirilmesini sağlar. Yemekten önce tarçın çayı içmek yeme içme isteğinizi azaltır.

5. Hafızanızı Güçlendirir:

Tarçın, beyin hücrelerini uyardığı bilinen Cinnamaldehyde adlı bir bileşen içerir. Tarçın çayı tüketmek bilişsel yeteneklerinizi ve hafıza gücünüzü geliştirebilir. Ayrıca sinirlerinizi rahatlatır ve stres, depresyon ve diğer psikolojik rahatsızlıkların semptomlarını ortadan kaldırır.

6. Kanı Arındırır:

Tarçın çayı kanınızı arındırmaya yardımcı olur. İç sisteminizi temizleyen ve onu tehlikeli toksinlerden uzak tutan antioksidanlar açısından zengindir. Bu nedenle tarçın çayı içmek organların daha iyi çalışmasına ve cildin akne, sivilce ve diğer lekelerin oluşumunun engellenmesini sağlar.

7. Nefesi Ferahlatır:

Tarçın çayı, bakterilerin neden olduğu ağız kokusu ve diş eti iltihabı gibi ağız sorunlarından kurtulmanızı sağlayabilir. Tarçın, bakteriyel büyümeyi öldüren ve size anında rahatlama sağlayan güçlü anti bakteriyel maddeler içerir. Ayrıca tarçının doğal odunsu aroması, kötü kokuyu hoş bir tarçın kokusu ile değiştirebilir.

8. Kanserlerle Savaşır:

Araştırmalara göre, tarçın çayının pek çok kanser türünü önlediği bilinmektedir. Bu baharatta bulunan antioksidanlar, tümör hücrelerini öldürebilir ve diğer vücut bölgelerine yayılmasını engelleyebilir. Tarçın çayı ayrıca kansere neden olan toksinleri ortadan kaldırabilen bir detoksifiye edici bir bitkisel ilaçtır.

Evde Tarçın Çayı Nasıl Yapılır?

Tarçın çayı en iyi taze ve sıcak olarak tüketilir. Tarçın çayını evde hazırlamak için şu adımları takip edebilirsiniz.

Malzemeler:

  • 1 çubuk tarçın veya toz halinde tarçın.
  • 1 su bardağı kaynar su.
  • 1 adet siyah çay poşeti.
  • Şeker ya da bal. (isteğe bağlı).

Nasıl Hazırlanır?

  • Tarçın çubuğunu bir bardağa koymanız gerekiyor. Çubuğu parçalara ayırarak veya toz halinde ekleyebilirsiniz.
  • Kaynayan suyu tarçın çubuğuyla fincana ekleyin ve 10 dakika kadar suda bekletin.
  • İçine siyah veya bitki çay poşeti ekleyin.  2-3 dakika demlenmesini bekleyin.
  • Çayı damak zevkinize göre tatlandırın.

Tarçın Çayı Yan Etkileri:

Tarçın çayı sağlık yararları ile dolu olmasına rağmen, fazla alındığında ciddi yan etkilere neden olabilir. Günde 2 veya 3 bardağın üstünde içmenin başlıca risklerinden bazıları aşağıda listelenmiştir:

  • Artan kanser riski.
  • Kan şekeri seviyesini düşürme.
  • Mide bozukluğu.
  • Kusma.
  • Ağız yaraları.
  • Ülserler.
  • Nefes darlığı.
  • Bazı ilaçlarla etkileşim.