Tadına Doyamayacağınız Püf Noktalarıyla Zeytin Yağlı Yaprak Sarma

Bayramların özel gün ve toplantıların vazgeçilmezi haline gelen, yediden yetmişe herkesin favorisi ana öğün ve ara sıcak bir yemek olarak tercih edilen tadına dayamayacağınız püf noktalarıyla zeytinyağlı yaprak sarma tarifi, en yeni yapılış metotlarıyla tarif liselerinde yerini almaya devam ediyor.

29 Ekim 2021 12:00 Yaşam
Tadına Doyamayacağınız Püf Noktalarıyla Zeytin Yağlı Yaprak Sarma

Bayramların özel gün ve toplantıların vazgeçilmezi haline gelen, yediden yetmişe herkesin favorisi ana öğün ve ara sıcak bir yemek olarak tercih edilen tadına dayamayacağınız püf noktalarıyla zeytinyağlı yaprak sarma tarifi, en yeni yapılış metotlarıyla tarif liselerinde yerini almaya devam ediyor. Herkesin severek tükettiği, parmakları yiyecek kadar lezzetli, tadıyla bağımlılık yaratan zeytinyağlı yaprak sarmasını yemelere doyamayacaksınız. Sarmanın yanına tercihsize göre ev yoğurdu koyarak özel sunumlar yapabilirsiniz. Nefis mi nefis deneyenlerin tekrara tekrar yaptıkları zeytinyağlı yaprak sarması tarifi şu şekildedir:

2782620-810x458.jpg

Zeytin Yağlı Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler

Zeytinyağlı yaprak sarma tarifi için gerekli olan malzemeler tercihe göre artırıp azaltılabilir. Özellikle yapılış aşamasında ürünleri taze kullanmaya dikkat etmeli, malzemeleri her adımda dengeli bir şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz. Baharat çeşitliliğine de dikkat ederek zeytinyağlı sarma iç harcında kullanacağınız baharatların özellikle taze ve doğal yapıda olmasına önem vermelisiniz. Zeytinyağlı yaprak sarma için gerekli olan malzemeler şunlardır:

l 400 gram asma yaprağı

Sarmanın İç Harcı İçin:

l 1 adet doğranmış dereotu

l 1 adet doğranmış maydanoz

l 1 adet yaprakları doğranmış taze nane

l 3 adet büyük boy rendelenmiş domates

l 2,5 su bardağı iyice yıkanmış sarmalık pirinç / pirincin pilavlık olmamasına dikkat edin. İnce yapılı pirinç tercih edilmelidir.

l 2 adet rendelenmiş ya da çok küçük doğranmış büyük boy soğan. (Soğan adedini artırdıkça sarmanın lezzetini büyük oranda artırmış olursunuz )

728xauto.jpg

l 3 diş ince kıyılmış sarımsak

l 1 çay kaşığı tuz

l 1-2 yemek kaşığı salça

l 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber

l 1 çay bardağı zeytinyağı

l İstediğiniz miktarda kekik, kırmızıbiber, nane, reyhan, kuş üzümü, dolamlık fıstık vb. doğal ve zengin baharat malzemeleri

Zeytin Yağlı Yaprak Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı yaprak sarma yapılışı sürecinde bazı püf noktaları bilerek sarma yapımına başlarsanız daha lezzetli ve muhteşem sarmalar elde edebilirsiniz. Malzemeleri birleştirirken muhakkak malzeme içeriklerini dengeli bir şekilde kullanmaya özen göstererek harcın içine limonu doğrudan atmak yerine birkaç damla limon sıkabilirsiniz. Harç içine tatlı, tuzlu ve ekşi tatları bir araya getirirken muhakkak aralarında bir denge ve ölçü kurmaya dikkat emeli, birini diğerine göre iki katı olacak şekilde eklememelisiniz. Sarmaları olabildiğince ince sararak pişirme aşamasından hemen sonra tüketmemeye özen göstermeli, özellikle zeytinyağı sarma ve diğer zeytinyağlı sunumlarının dinlendikçe lezzetlerini ikiye katladıklarını unutmamlasınız. Aroma zenginliği, lezzeti, sağlıklı yapısı ve hoş kokusuyla sarmanın tadına tat katan farklı baharat seçimlerini tercih ederken olabildiğince ölçülü olmaya ayrıca dikkat etmelisiniz. Yedikçe parmaklarınızı ısıracağınız zeytinyağlı yaprak sarma tarifi şu şekildedir:

5b645cde66be5d25a0c1e13c.jpg

l Zeytinyağlı yaprak sarma yapımına başlarken isterseniz malzemeleri teker teker karıştırarak iç harcı çiğ olarak hazırlayabilir, isterseniz de tavaya 1 çay bardağı zeytinyağını ısıttıktan sonra soğanları çok küçük doğrayarak harcı biraz karıştırdıktan hemen sonra pirinçleri kavurmaya başlayabilirsiniz. Ardından diğer malzemeleri karışıma ekledikten sonra iç harca 1-1,5 suyu bardağı sıcak su ekleyin ve harç su çekinceye kadar karıştırmaya devam edin. En son yeşillikleri ekleyerek karıştırın ve iç dolgu harcını ateşten hızlıca alarak 10-15 dakika dinlendirmeye bırakın. Bu işlemden hemen sonra sarma işlemine rahatlıkla başlayabilirsiniz.

l Yukarıda belirtildiği gibi sarma iç harcını isterseniz çiğ olarak ya da pişirilmiş şekilde damak zevkinize göre hazırlayabilirsiniz. İç harcı tercihinize göre hazırladıktan hemen sonra önceden suya koyduğunuz ya da hafice haşlama suyunda beklettiğiniz taze asma yapraklarını süzüp sarma işlemine başlayabilirsiniz.

l Sarma içini düz bir zemine serdiğiniz asma yapraklarına az miktarda bölüştürerek isteğe göre ince bir şekilde tek tek sarın. İç harç ve asma yapraklar bitinceye kadar sarma işlemine devam edin. Sarma tenceresinin alt kısmına tencerenizin büyüklüğüne göre 3-5 asma yaprağı sererek pişirme sonrasında oluşabilecek yanma tehlikesinin önüne geçmek için önlem alabilirsiniz.

l Asma yapraklarının düzenli bir şekilde tencereye serdikten sonra sardığınız sarmaları tek tek dizmeye başlayın. Özenle sarıp dizdiğiniz sarmaların üzerine birkaç halka dilim limonu ekleyebilir, isteğinize göre daha ekşi bir tat elde edebilirsiniz. Sarmaların üzerine hafif miktarda tuz ekleyerek iç harcına koyduğunuz tuz oranıyla denge kurabilir daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.

zeytinyagli-yaprak-sarmasi.jpg

l Sonrasında sarmaların açılmalarını önlemek için kuvvet uygulayıcı bir tabak ya da kapak yardımıyla sarmaların üzerini kapatın. Sarmaların üzerini biraz geçecek kadar kaynamış su ilave ederek sarmaları pişmesi için ocağa alın.

l Sarmaların kaynamaya başladığını gördükten hemen sonra yemeği çok kısık ateşe alarak yavaş yavaş suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Lokum kıvamına gelen, lezzetiyle damağınızda iz bırakan zeytinyağlı yaprak sarma servise hazırdır afiyet olsun!

Zeytinyağlı yaprak sarmayı pişirdikten hemen sonra tüketmek yerine özellikle bir gün öncesinde hazırlayıp iyice soğuttuktan sonra tüketmeniz tavsiye edilir. Sıcak ve ılık olarak ta tüm davet ve özel sunum sofralarında başköşeye oturtulan zeytinyağlı yaprak sarma ve çeşitlerini tüm ana ve ara öğünlerde tüketebilir aile ve arkadaşlarınıza keyifle ikram edebilirsiniz.

haberay.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.