Püf Noktalarıyla Tam Kıvamında İçli Köfte Tarifi

Bayramların ve özel davetlerin en çok tercih edilen, ister haşlayıp ister kızartacağınız püf noktalarıyla tam kıvamında içli köfte özel sunum yemeklerinin başında gelir. Köftenin neredeyse ülkemizin her kentinde geleneksel, farklı yapım teknikleri bulunur. Enfes iç harcı, tam ölçülü hamuru, dağılmayan kıvamı, damakta iz bırakan muhteşem tadı ve özel sunumuyla bu içli köfteyi deneyerek farkı kendiniz görebilirsiniz.

29 Ekim 2021 11:30 Yaşam
Püf Noktalarıyla Tam Kıvamında İçli Köfte Tarifi

Bayramların ve özel davetlerin en çok tercih edilen, ister haşlayıp ister kızartacağınız püf noktalarıyla tam kıvamında içli köfte özel sunum yemeklerinin başında gelir. Köftenin neredeyse ülkemizin her kentinde geleneksel, farklı yapım teknikleri bulunur. Enfes iç harcı, tam ölçülü hamuru, dağılmayan kıvamı, damakta iz bırakan muhteşem tadı ve özel sunumuyla bu içli köfteyi deneyerek farkı kendiniz görebilirsiniz.

3-icli-kofte-tarifi-700x420.jpg

İçli Köfte Malzemeleri

l 1 su bardağı irmik

l 2 su bardağı ince köftelik ince bulgur

l 3 yemek kaşığı un

l 1 adet yumurta

l 1 yemek kaşığı biber salçası

l 1 yemek kaşığı domates salçası

l 2 yemek kaşığı pul biber

l 1 yemek kaşığı zeytinyağı

l 550 gram kıyma

l 3 su bardağı sıcak su

l 4 çay kaşığı tuz

l 4 adet orta boy soğan

l 2 çay kaşığı pul biber

l 1 çay kaşığı nane

l 1 çay kaşığı kekik

l 1 çay kaşığı karabiber

l 1 çimdik kimyon

l Ortalama 10 sap maydanoz

l Dilediğiniz kadar ceviz içi

l 200 gram tereyağı ya da margarin

İçli Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

5dce7f6567b0a92188ab1af3.jpg

İçli köfte tarifi için isteğinize göre bütün malzeme ölçülerini azaltıp artırabilirsiniz. Hamuru ezerek macun kıvamına gelinceye kadar yoğurmaya devam etmeli, özellikle hamurun kulak memesi kıvamında olmasına yardım etmelisiniz. İçli köfteyi haşlayacaksınız haşlama suyuna biraz limon tuzu atarak köftenin dağılmasını engelleyebilirsiniz. Tadına doyamayacağınız, lezzetiyle her defasında denemek isteyeceğiniz püf noktalarıyla tam kıvamında içli köfte ve çeşitlerini muhteşem bir ana ve ara öğün olarak keyifle tercih edebilirsiniz. İçli köfte tarifi şu şekildedir:

l Bulgur ve irmiği ağzı kapalı bir kapta ıslayarak yaklaşık 30 dakika dinlendirmeye bırakın.

l 200 gram yağı tencereye aldıktan hemen sonra kıymayı rengi dönünceye kadar sürekli olarak karıştırıp pişirmeye devam edin.

l Kıyma rengini değiştirildikten sonra tane tane olması için harca yarım bardak sıcak su ekleyerek harcı suyunu çekinceye kadar kavurun.

l Kıymanın suyu çektikten sonra içine küp küp doğradığınız soğanı ekleyerek kavurma işlemine devam edin. Soğanları tamamen kavurduktan hemen sonra harca 2 çay kaşığı tuzu ve istediğinize göre tüm baharatları ekleyerek karıştırın.

l Cevizleri de karışıma ekleyip karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın. En son iç harcınıza maydanozları da ekledikten hemen sonra karışımı son bir kez karıştırdıktan sonra soğuması için bir kenara bırakın.

5f68aacfc9de3d1c186d2eae.jpg

l Daha önceden şişmesi ve yumuşaması için bir kenarda beklettiğiniz bulgurlu karışımı çiğköfte tepsisine ya da geniş bir tepsi içine alın. Bulgurun üzerine yağ, salça, yumurta, un, 2 çay kaşığı tuz, pul biberini de ekledikten hemen sonra karışımı iyice harmanlayarak yoğurmaya başlayın. Karışımı yaklaşık olarak 15 dakika kadar iyice yoğurduktan sonra bütün hamuru bir araya getirip macun kıvamına getirdikten hemen sonra bulgur harcının üzerini temiz nemli bir bezle örterek yaklaşık 30 dakika dinlendirin.

l Hazırladığınız kulak memesi kıvamındaki hamurdan cevizden biraz büyük parçalar halinde kopardığınız küçük parçaları yuvarlayın. Hamuru işaret ve başparmaklarınızla açarak içine istediğiniz kadar içi harç malzemesinden koyarak kapatın. Elinizde şekil verdiğinizde fazla gelen hamur parçalarını her defasında koparın. Daha ince, iç harcı dolgulu, estetik ve kızartılırken ya da haşlarken dağılmayacak içli köfteler hazırlayın. Köfte inceliğini elinizde ayarlayarak, yuvarlama işlemini dengeli bir şekilde yapmaya özen göstermelisiniz.

l İçli köfteleri elinizde açamıyorsanız hamuru yağlı bir kâğıt arsına koyup büyüterek açın. Ardından kalıplar halinde çıkardığınız her parçanın içine poğaça yapar gibi kıyma dolgusunda doldurup özenli bir şekilde kapatın.

l Hassas ve kontrollü bir şekilde yaptığınız içli köfteleri kızartacaksanız köfteleri önceden kazdırmış olduğunuz kızgın yağın içine atıp nar gibi olunca kadar sürekli olarak çevirerek kızartın. Haşlama yapacaksanız önceden kaynattığınız sıcak suyun içine biraz tuz attıktan sonra içli köfterden istediğiniz kadar atarak köfteleri haşlama kıvamına gelinceye kadar haşlama suyunda yaklaşık 12-15 dakika haşlayın. Temiz bir peçete üzerine aldığınız içli köfteleri biraz bekledikten sonra servis tabağına alın. Lezzeti ve ağızda bıraktığı hoş aromasıyla denedikçe yapmak isteyeceğiniz özel sunumuyla fark yaratan içli köfteler tadılmak için hazırdır. Şimdiden afiyet olsun!

2675042-1200x627.jpg

Tam kıvamında olan içli köfterinizi ailenizle ve dostlarınızla paylaşırken haşlamalı bir sunum yapmak istiyorsanız salçalı sos hazırlayarak haşlama içli köftelerin üzerine dökerek muhteşem sunumlar yapabilirsiniz. Bayramların yanı sıra her davet ve etkinliğin önemli parçası haline gelen içli köfteler geleneksel bir yemek olduğu için her yörede yorumu farklı bir şekilde yapılan aroması ve yedikçe yemek isteyeceğiniz lezzetiyle adından sıkça söz ettiren özel sunum yemek ve ara sıcakların başında gelir. Püf noktalarıyla tam kıvamında içli köfte dışarıdan zor gibi görünen denedikçe oldukça rahat ve kolay hazırlama kolaylığı sunan son derece pratik ve lezzetli bir yemek olarak her dönem keyifle tüketilir. Hangi yöre tarifini uygularsanız uygulayın içli köfte hamuruna ve iç dolgusuna dikkat ederek malzemeleri dengeli bir şekilde kullanarak lezzetli ve harika sofra sunumları yapabilirsiniz.

haberay.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.