Püf Noktalarıyla Ramazana Özel Su Böreği Tarifi

Ramazan ayının gelmesiyle sofralar yeniden şenlendi. Ramazana özel su böreği ve birbirinden lezzetli börek tarifleri herkes tarafından merakla araştırılmaya devam etmektedir.

09 Eylül 2021 08:10 Yaşam
Püf Noktalarıyla Ramazana Özel Su Böreği Tarifi

Geçmişten günümüze en özel börek tariflerinden olan su böreği, Ramazan aynın kalabalık dost, akraba sohbetlerinin adeta ayrılmaz birer parçası haline gelmektedir. Zor gibi görülen fakat denendikçe, püf noktalarına daha da dikkat ettikçe yapımı oldukça kolay olan bu böreği sadede Ramazana has değil, bayramlarda, özel sunum davetlerinizde ve ara öğünlerde de keyifle tüketebilirsiniz. Su böreği yaparken özellikle börek hamurunu kendiniz hazırlamalısınız.

9954204-728xauto.jpg

El açması böreklerin her zaman tat ve ağızda bıraktığı muhteşem lezzettin farkını kendiniz görebilirsiniz. Yoğun iş temposu başta olmak üzere hamur yoğurup yufka açmak için zamanı olmayan herkes, gerek hazır su böreği yufkaları satın alarak gerekse su böreği imalatı yapan işletme, online site uygulaması ve yemek sunum organizasyonlarından su böreği siparişi verebilirler. Ramazan’da sofra şöleninize eşlik eden su böreği tarifi ve yapılışı her evde bulunabilen kolay ve masrafsız malzemelerden oluşmaktadır.

Ramazana özel su böreği tarifi ve yapılışı oldukça kolay ve lezzetlidir. Pratik bir şekilde, el çabukluğu kazanacağınız hazırlayacağınız bu tarifle aileniz ve misafirlerinizden tam not alacaksınız. İşte özel sunum su böreği tarifi ve hazırlanışı:

Su Böreği

Malzemeler

Hamuru İçin:

l 550 gr un

l 6 yumurta

l 2-3 kaşık su

l 1 tatlı kaşığı tuz

Harcı İçin:

l 350 gram beyaz peynir(isteğe göre peynir miktarı artırılabilir, harç dışında kıyma ya da patates iç harcı da tercih edilebilir)

l 1 demet maydanoz

Yufkaların Arasına Sürmek İçin :

l 250 gram tereyağı

Yapılışı:

l Öncelikle unu yoğurma kabının içine alın ve ortasını havuz şeklinde açın. İçine yumurta, tuz ve bir kaşık su ekleyip karışımı yavaş yavaş yoğurmaya başlayın. Elde edeceğiniz hamur kulak memesi kıvamında yumuşak olmalı. Hamuru 10 eşit parçaya bölerek parçaları beze halinde getirin. Hamur bezelerini unlayarak nemli bir bezle örtün ve 30 dakika dinlendirin.

l Hamur yoğurma sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı, hamura ilave etiğiniz malzemelerin oda sıcaklığında olmasıdır. Yumurta sayısını kendi isteğinize göre artırabilir, özelikle yumurtayı azaltmamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü su böreğinin en önemli özelliği yumurta ile hazırlanmasıdır. Kişi sayısına göre malzemeleri artırdıkça tepsi geniş tutmalı, yufkaların da 10 kattan fazla olmasına dikkat etmelisiniz. Bu şekilde ince açılmış börekler elde edebilir, pişirilmesi daha kolay ve lezzetli su börekleri yapabilirsiniz.

borek.jpg

l Hamur dinlenirken bu sırada iç harcı hazırlayın. Bir kapta peyniri iyice ezerek ince ince kıydığınız maydanozları peynire ekleyin. Eğer sulandırmak istiyorsanız karışıma bir kaşık süt ekleyebilirsiniz. Dinlendirdiğiniz hamur bezelerinden ikisini ayırın. Geri kalan bezeleri te tek 35 cm çapındaki tepsi büyüklüğünde ve hazır yufkadan biraz daha kapalı olacak şekilde bezeleri koparmadan düzenli bir şekilde açmaya başlayın.

l Ayırdığınız son bezeyi de tepsinin yanlarında 4 parmak sarkacak şekilde biraz daha ince açın. Tepsiyi yağlayın ve bu açtığınız büyük yufkayı tepsinin üzerine yayın. Yufkanın kurumaması için tepsinin üzerini nemli bir bezle örtün. Bir yufkayı da tam üstüne yaymak için açmak için hazır bekletin. Büyük boy tencerede suyu kaynatın. Tuzu suya sonradan ekleyin. Unutmayın! Tuzu önceden suya eklemeniz suyun daha geç kaynamasına yol açacaktır. Bu yüzden tuzu su kaynadıktan sonra tencereye ilave edin.

l Su böreklerini haşlayacağınız tencere ya da kabın geniş olmasına dikkat edin. Tek tek açtığınız 8 yufkayı sırasıyla kaynamış tuzlu suyun içine atın. Her bir yufkayı kaynayan suda 1- 2 dakika beklettikten sonra hemen çıkarın. Bir kenarda geniş bir kapta hazırladığınız soğuk suyun içine yufkaların her birini tek tek daldırın ve yufka pürüzsüz hal alıncaya kadar düzletin.

l Sonrasında bir süzgeci ters çevirerek önce haşlayıp sonra soğuk sudan geçirdiğiniz yufkaları, bu süzgecin arka tarafına yayın ve temiz yumuşak bir bez yardımıyla hafifçe kurulayıp tepiyse alın. Bu işlemi 8 yufka için de ayrı ayrı ve yufkalar parçalanmayacak şekilde özenle tekrar edin.

l Kaynayan suya su ekleyebilir, özellikle soğuk su ısındıkça yeni soğuk su takviyeleri yapabilirsiniz. Tereyağını eritin. Tepsiye haşlamadan koyduğunuz yufkanın üzerine erittiğiniz tereyağından serpiştirip isteğinize göre yağlayın. Daha sonra haşladığınız yufkaları tek tek tepsiye sermeye başlayın.

su-boregi-tarifi-2531449-810x458.jpg

l Her haşlanmış yufkayı tepiyse aldığınızda önce tereyağı sürün daha sonra peynir harcından dengeli bir şekilde yufkaların üzerine serpiştirerek, bu işlemi 8 yufka için de ayrı ayrı tekrar edin. Yufkaların her birinin arası yağlı ve peynirli iç harcıyla kaplı olmalıdır. En son haşlamadan açtığınız en pürüzsüz ve düzgün yapıda olan geniş yufkayı tepsinin en üstüne yerleştirin.

l Böreğin üzerini iyice yağlayın. İsteğinize göre böreğin üzerine çok az erimiş tereyağı ve yumurta sarısı da sürebilirsiniz. Böreği ocakta çok kısık ateşte kontrol ederek pişirebilir, altı kızarınca ters düz ederek diğer kısmını da dikkatli bir şekilde pişirebilirsiniz.

l Öte yandan ocağın üzerinde pişirmeyi tercih etmeyenler, 200 derece fırında alt üst pişme ayarında böreği kızarana kadar pişirebilirler. Pişen su böreğinizi misafir, dost ve akraba davetlerinizde afiyetle tüketebilir, keyifli yemek sunumları yapabilirsiniz. Börek hazır hale geldiğinde ise ilk sıcaklığı geçtikten sonra dinlendirilerek servis edilmelidir.

Su böreği uzaktan zor gibi görünen fakat püf noktaları ve doğru hazırlama taktikleri uygulandığında son derece kolay, lezzetli ve özel bir börek çeşididir. Böreği hazarlarken hamuru doğru bir şekilde yoğurup dinlendirmelisiniz.

Börekte kullandığınız bezelerin adedi, tepsinin büyüklüğü ve malzemelerin oranı oldukça önemlidir. Öte yandan haşlama suyunun ve soğuk suyun değiştirilmesi işlemi, böreklerin parçalanmadan düzenli bir şekilde tepsideki yerini almasını kolaylaştıracaktır. Börek pişirildikten sonra biraz dinlendikten sonra, üzeri yumuşak ve temiz bir bez yardımı ile kapatılabilir. Su böreği oda sıcaklığında dinlendikten sonra isteğe göre ısıtılarak ya da ılık şekilde servis edilebilmektedir.

yalanci-su-boregi-nasil-yapilir-h1525700433-870cd0.jpg

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan Ramazan özel su böreği her kültürde ve gelenekte farklı yapılış ve eşsiz sunum teknikleri ile misafirlerini karşılamaya devam etmektedir. Lezzetli su böreği tarifini denedikçe kendi damak zevkinize göre iç harç malzemesini değiştirebilir, malzeme oranlarını kişi adedine göre artırıp azaltabilirsiniz. Afiyet olsun!

haberay.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.