Piliç Topkapı Denediniz mi? Denemeyenini Pişman Olacağı İlk 5 Lezzet Arasında Gösteriliyor!

Harika görüntüsü ve muhteşem tadı ile yiyenin hayran kaldığı piliç topkapı yemeğinin tarifi...

07 Eylül 2021 18:55 Yaşam
Piliç Topkapı Denediniz mi? Denemeyenini Pişman Olacağı İlk 5 Lezzet Arasında Gösteriliyor!

Hazırlama süresi; 10 dakika

Pişirme süresi; 65 Dakika

4 kişilik

750x520-1583765888-617941.jpg

Piliç Topkapı için gerekli olan malzemeler;

Bir çay bardağı süt

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı toz biber

4 adet kemiğinden ayrılmış şekilde tavuk budu

İç pilav için gerekli olan malzemeler;

Bir su bardağı kadar pirinç

1 adet soğan

1 yemek kaşığı tepeleme kuşüzümü

1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

1 tatlı kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı toz tarçın

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı tepeleme Karabiber

Üzeri için gerekli olan malzemeler;

Yarım yemek kaşığı domates salçası

Yarım çay bardağı su

Karabiber

Tuz

2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı

Piliç Topkapı yapılış şekli;

Piliç Topkapının yapımı için öncelikle butlarını kemik kısımlardan iyice ayıklanmış olması ve dövülmüş şekilde ince hale gelmesi gerekmektedir. Bununla beraber üzerindeki derisinden ayıklanmamış olması gerekiyor.

Geniş bir kap içerisine öncelikle 4 adet tavuk butlarını güzelce yerleştirdikten sonra üzerine 1 çay kaşığı toz biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tepeleme tuz ve 1 çay bardağı kadar sütü ekledikten sonra malzemeler birbirine geçene kadar iyice harmanlayın.

Kabın üzerini iyice hava almayacak şekilde kapatarak buzdolabında yaklaşık 2 ya da 3 saat kadar bekletin.

812x467-622129483240.jpg

Daha sonrasında bir su bardağı kadar pirinci bir kabın içerisine koyarak üzerine sıcak su döktükten sonra pirinci 15 dakika kadar sıcak su içerisinde bekletin. Aynı zamanda kuş üzümünü de yumuşamaması adına sıcak su içerisinde bekletmenizde fayda vardır.

Küçük bir kap içerisinde bir yemek kaşığı dolmalık fıstığı kısık ateşte güzelce kavurun.

Diğer yandan orta boy bir tencere içerisine 1 tatlı kaşığı kadar tereyağı ve 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ekleyerek ince doğranmış olan soğanları ekleyin soğanları kızarana kadar 2 veya 3 dakika kadar kavurun.

Daha önce ıslatmış olduğunuz pirincin suyunu süzdükten sonra tencereye ekleyin ve pirincin soğan ile beraber biraz daha kavurmasını sağlayın.

Ardından pirincin üzerine kavurmuş olduğunuz dolmalık fıstık, suyu süzülmüş olan kuş üzümü ve bir çay kaşığı toz tarçın bir çay kaşığı karabiber ve tuzu ekledikten sonra biraz daha karıştırın.

Pirincin üzerine yaklaşık olarak 1 su bardağı ılık suyu döküp bir miktar daha karıştırın.

Daha sonrasında ise tencerenin kapağını hava almayacak şekilde kapatıp pirinçlerin suyunu çekmesini bekleyin. Suyunu çeken pirinçleri bir miktar dinlenmeye bırakın. Pirinçlerin lapa kıvama gelmemesi adına bu önemli bir adımdır.

Diğer yandan tavukların derili olan yerleri alta gelecek şekilde bir kase içerisine güzelce yerleştirin ve orta kısmına pilav harcı ile iyice doldurun.

Kenarlara taşan tavuk parçalarını ise pilavın üzerini kapatacak şekilde çevirin. Ardından kabı ters çevirip tekrardan fırın kabı içerisine yerleştirin.

Tavukların üzerine dökülecek olan sosu için küçük bir kap içerisine 2 ya da 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım yemek kaşığı salçayı ekledikten sonra salçanın kokusu hafif çıkarana kadar yağ ile birlikte kavurun.

Ardından isteğinize göre tuz ve karabiberi ekleyin. Sonra yarım çay bardağı suyu ekleyerek iyice karıştırın. Hazırlamış olduğunuz sosu ise tavuklarınızı her yerine gelecek şekilde dökün.

Sonrasında ise kabın üzerine yağlı bir kağıt ile hava almayacak şekilde kapatın ve önceden ısıtılmış olan 200 derecelik fırına tavuklarınızı verin yaklaşık olarak ise 35 dakika kadar tavuklarınızı güzelce pişirin.

pilic-topkapi-2-1dsk.jpg

Tavuklar yeteri kadar piştikten sonra kavun üstündeki yağlı kağıdı alarak tavuklara tekrardan fırına verin ve üzeri iyice kızarana kadar yaklaşık olarak 20 dakika boyunca pişirin.

Tavuklarınızı yeteri kadar piştikten sonra çıkartıp servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler