Katıklı Dolma Yöresel Lezzetlerin Piri Seçildi!

Ne olursa olsun vazgeçilemeyen bazı tatlar bulunuyor. Onlardan bir tanesi de katıklı dolma. Yeni bir tat arayışında olanlar için işte tarifi...

09 Ekim 2021 20:13 Yaşam
Katıklı Dolma Yöresel Lezzetlerin Piri Seçildi!

Hazırlama süresi; 25 dakika

Pişirme süresi; 35 dakika

4 kişilik

Katıklı dolma için gerekli olan malzemeler;

1 su bardağı köftelik bulgur

1 kilo kabak

300 gram kıyma

1 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı tepeleme biber salçası

1 tatlı kaşığı kuru reyhan

1 su bardağı sıcak su

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Kimyon, karabiber, tuz, pul biber

katikli-dolma-8a56a2d6-21dd-4425-9cfc-da5bcebd9e56.jpg

Sosu için;

1,5 su bardağı yoğurt

1 yemek kaşığı tereyağ

1 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı domates salçası

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Pul biber

Katıklı dolma yapılış şekli

İlk olarak 1 kilo kabağı yıkadıktan sonra kabuklarından ayıklayın ve sonrasında iki parmak kalınlığına yakın olacak bir şekilde kabakları dilimlere ayırın. Fakat kabakları çok fazla kalın bir şekilde dilimleyin. Dilimlemiş olduğunuz kabakların her birini iç kısımlarını dikkatli bir şekilde oyarak çıkarın.

Dolmanın iç harcı için ise bir kap içerisinde 300 gram kıyma ekledikten sonra üzerine 1 adet soğanı rendeleyin. Sonrasında ise bir kap içerisine bir su bardağı kadar ince köftelik bulgur, 1 tatlı kaşığı kuru reyhan, bir yemek kaşığı tepeleme biber salçası ve damak zevkinize göre baharatlarını attıktan sonra harcınızı eliniz ile bütün malzemeler birbirine geçene kadar güzelce yoğurun. Halka şeklindeki kabakların içlerini ise hazırlamış olduğunuz bu bulgurlu kıyma ile doldurun.

Sonrasında ise kabak dolmalarını tencere içerisine güzel bir şekilde dizin. Sonra, kabak dolmasının üzerine ise bir miktar tuz gezdirdikten sonra üzerine 4 yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirin. Son olarak ise tencerenin tabanına bir su bardağı kadar sıcak suyu ekleyin dolmaların dağılmaması için ise üzerine küçük bir porselen tabak kapatabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz katıklı dolmayı ocak üzerine alarak kısık ateşte bir müddet boyunca kaynamaya bırakın.

Yeteri kadar kaynadıktan sonra ocağın altını bir miktar daha kısarak yaklaşık olarak 40 dakika kadar daha pişirin. Kabaklar pişerken biraz suyunu bırakacağı için 1 su bardağı yeterli gelebilir.

5ab12ddaeb10bb245420b122.jpg

Diğer bir yandan ise bir kap içerisine bir buçuk su bardağı kadar yoğurt, bir diş sarımsak ve bir miktar tuz ekleyerek çırpın sonrasında ise katıklı dolmanın üzerine hazırlamış olduğunuz bu yoğurtlu sosu dökerek sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

haberay.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.