Evde de Soğuk Baklava Yapabilirsiniz! Kilosuna 100 TL Ödeyeceğiniz Kıvamdaki Lezzet Tarifi!

Enfes tadı ile parmak yedirten soğuk baklavayı evinizde kolayca yapabilirsiniz. İşte soğuk baklavanın tarifi...

08 Eylül 2021 23:45 Yaşam
Evde de Soğuk Baklava Yapabilirsiniz! Kilosuna 100 TL Ödeyeceğiniz Kıvamdaki Lezzet Tarifi!

Hazırlama süresi; 20 dakika

Pişirme süresi; 55 dakika

16 kişilik

Soğuk Baklava için gerekli olan malzemeler;

Yarım çay bardağı sıvı yağ

250 gram oda sıcaklığında eritilmiş tereyağı

Bir paket baklavalık yufka

Şerbeti için gerekli olan malzemeler;

Bir su bardağı kadar su

3 damla limon suyu

2 su bardağı süt

2,5 su bardağı toz şeker

Arası için;

Bir kase dövülmüş fındık

Üzeri için;

70 gram sütlü çikolata

2 yemek kaşığı tepeleme kakao

Soğuk baklava yapılış şekli;

Soğuk baklava yapım aşamasında öncelikli olarak şerbeti hazırlayın. Bir kap içerisine 2,5 su bardağı toz şeker, 3 damla kadar limon ve 1 su bardağı suyu koyun ve tencereyi kısık ateş üzerine alın şeker içerisinde eriyene kadar iyice karıştırdıktan sonra şerbeti kaynamaya bırakın.

Şerbet yeteri kadar kaynadıktan sonra üzerine ise 2 su bardağı sütü döküp iyice karıştırın. Ardından şerbeti ocak üzerinden alıp oda ısısında bir miktar ılımaya bırakın. Şerbet ılıdıktan sonra bir süre boyunca da buzdolabında soğumasını bekleyin.

Sonrasında küçük bir kap içerisine 250 gram kadar tereyağını koyup sıvı hale gelene kadar ocak üzerinde eritin. Tereyağı erirken üzerin de meydana gelen köpükleri ise bir kaşık yardımı ile alabilirsiniz. Tereyağı üzerinde oluşan köpüklerin hepsini aldıktan sonra ise ocağın altını söndürün ve üzerine ise yarım çay bardağı kadar sıvı yağ döküp iyice karıştırın.

evde-gercek-soguk-baklava-tarifleri-1.jpg

Daha sonra bir paket baklavalık yufkayı paketten çıkartarak tezgah üzerine güzelce yerleştirin. Kullanacağınız fırın kalıbını, yufkanın kenar kısımlarını yerleştirerek etrafında kalan yufkaları bıçak yardımı ile alın. Baklava yufkalarınızın kurumaması adına yufkaların bir kısmını temiz bir örtü içerisinde tutun. Kalan bir kısmını ise yanınızda bulundurun. Yufkaların 20 tanesi alt kısımda 20 tanesi üst kısımda olacak şekilde toplamda 40 adet yufka kullanabilirsiniz.

Öncelikle borcamın taban kısmına hazırlamış olduğunuz tereyağını döküp bir fırça yardımı ile her yerine eşit şekilde gelecek şekilde yaydıktan sonra bütün halinde olan yufkanızı borcamın tabanına güzelce yerleştirin ve üzerine de yeniden her yerine eşit şekilde gelecek şekilde tereyağınızı sürün.

Bu şekilde ilerleyerek toplamda 20 adet yufkayı aralarına tereyağı gelecek şekilde sürüp, üst üste yerleştirdikten sonra bir kase kadar dövülmüş olan fındığı, yufkanın her yerine eşit alacak şekilde yayın. Fındık yerine isteğe bağlı olarak ceviz ya da fıstık ezmesi de kullanabilirsiniz.

Fındıkları her yere eşit şekilde dağıttıktan sonra üst kısmı için ayırmış olduğunuz 20 adet yufkayı da aynı şekilde aralarına yağ sürerek üst üste bir şekilde yerleştirin. 20. yufkaya geldiğinizde ise rahat bir şekilde dilimlemeniz adına yufkanın üzerine biraz daha tereyağı serpebilirsiniz.

Hazırlamış olduğunuz baklavanızı bir bıçak yardımı ile küçük dilimler haline getirin. Son olarak ise kabın içerisinde kalan tereyağını baklavanın üzerine bir kaşık yardımı ile yayın.

Baklavanın önceden ısıtılmış olan 175 derecelik fırına vererek yaklaşık olarak 55 dakika kadar üzeri iyice kızarana kadar kontrollü olarak pişirin. Baklavanız pişerken hazırladığınız sütlü şerbetin içerisine yarım paket kadar krema ekleyerek bir tel yardımı ile iyice çırpın ve kremanın şerbete iyice geçmesini sağlayın.

Baklavanız yeteri kadar piştikten sonra fırından alıp oda sıcaklığında ilk sıcaklığının gitmesi için bir müddet bekleyin. Ardından hazırlamış olduğunuz sütlü kremalı şerbetli tatlının üzerine her yere eşit da alacak şekilde dökün sonrasında tatlınızı bir saat kadar dinlenmeye bırakın.

soguk-baklava-tarifi1799945344613653440e038.jpg

Tatlınız bu süre içinde dinlenirken üzeri için 70 gramlık sütlü çikolatayı küçük parçalar haline getirerek mutfak robotundan geçirin ve iyice un haline gelmesini sağlayın. Çikolatayı robottan geçirmek için kesinlikle buzlukta çikolatanın bir iki saat kadar beklemesi gerekmektedir. Parçalamış olduğunuz çikolatayı bir kap içerisine koyarak üzerine 2 yemek kaşığı kadar tepeleme kakao ekleyerek malzemelerin güzelce birbirine geçmesini sağlayın. Sonrasında ise soğuk baklavanın üzerine yapmış olduğunuz bu kakao karışımını da güzelce serpin.

Hazırlamış olduğunuz tatlıyı bir iki saat kadar daha buzdolabında dinlenmesini sağlayan daha sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun

haberay.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.