Bu Yiyecekleri Sakın Tekrar Isıtmayın!

Gıdalar yaşamın devam etmesi için gerekli olan en büyük ihtiyaçların başında gelmektedir. Doğru bir şekilde tüketilmesi israfın önlenmesi ve beslenmenin sağlanması açısından oldukça önemli. Ancak bazı gıdaların ısıtılarak tekrar tüketilmesi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

19 Ekim 2021 01:10 Yaşam
Bu Yiyecekleri Sakın Tekrar Isıtmayın!

Dünyada her gün binlerce ton gıda çöpe gidiyor. Yalnızca bu gıdalar değil, gıdaları üretmek için harcanan kaynaklar da boşa gitmiş oluyor. Durum evlerde de pek farklı değil, her gün başta ekmek olmak üzere pek çok gıda çöpe atılıyor. Bunun önüne geçilmesi için mutlaka tüketilecek kadar alınması, çürümesine izin vermeden hızlı bir şekilde tüketilmesi gerekiyor. Buzdolapları besinlerin bir süre bozulmadan saklanması ve yeniden tüketilebilmesi için insanlara büyük bir avantaj sağlıyor, lakin bazı besinlerin tekrar tekrar ısıtılarak tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu noktada aşağıda sıralanan gıdaların tekrardan ısıtılarak tüketilmemesi gerekiyor.

ocak.jpg

Isıtılmaması Gereken Besinler

Tavuk

Dolapta bir süreliğine saklanabilen tavuk, mümkünse tekrar ısıtmadan tüketilmelidir. Eğer ısıtılması gerekiyorsa da düşük ısıda ısıtılarak tüketilmelidir.

Mantar

Mantar için tavsiye edilen en doğru tüketim şekli hazırlandıktan sonra tek seferde taze olarak tüketimidir. Tekrar ısıtılması halinde karın ağrısı gibi problemlere neden olabilir.

Patates

Yemek, haşlama, kızartma, püre gibi pek çok şekilde tüketilebilen patates, mutfakların ayrılmaz bir parçası konumunda. Patatesin tekrardan ısıtılması tadının bozulmasının yanı sıra zehirli hale gelmesine sebep olabilir.

Soğuk salata ve püre kalan patatesin tüketilebileceği bazı yemek çeşitleri olarak öne çıkıyor.

Ispanak

Besleyicilik açısından son derece zengin olan ıspanak da tekrar ısıtılarak tüketilmemesi gereken besinlerden. Ispanakta bulunan nitrat tekrar ısıtıldığında nitrite dönüşmekte ve bu da insan sağlığına zarar vermektedir.

Pancar

Isıtıldığında içindeki nitratı nitrite dönüştüren bir diğer besin de pancar. Mümkün olduğunda ısıtılarak tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.

Kereviz

İçinde nitrat barındıran ve ısıtılması durumunda nitrite dönüştüren besinlerden bir diğeri de kereviz. Sağlık açısından zararsız hale getirmek için tekrar ısıtılmasından kaçınılması gerekiyor.

Yumurta

Genelde kahvaltı sofralarında tüketildiği için çok sık ısıtılan bir yiyecek değildir. Ancak yine de tedbirli olunmalı ve ısıtılmasından mümkün olduğunda uzak durulmalıdır.

kalmis-yemekleri-isitip-yemek-sagliksiz-mi-ikinci-kez-isitildiginda-zehirleyen-1551775612-8497.jpg

Yiyecekler Güvenli Şekilde Nasıl Isıtılır?

Sayısız besin çeşidi bulunmaktadır, yukarıda yer alanların haricindeki pek çok yemek ısıtılarak afiyetle tüketilebilir. Güvenli bir şekilde ısıtma için ısının 65 dereceye getirilmesi ve yemeği tam ortalaması öneriliyor. Bunun yanı sıra yalnızca tüketilecek miktardaki yiyeceğin ısıtılması israfı önleyecektir.

Kısa zamanda tüketilemeyecek olan besinler için dondurma yöntemi de tavsiye edilmektedir.

haberay.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.