Arabanıza Eğer Ketçap Sürerseniz…

Ketçap pek çok yemeğin yanından ayrılmayan sosların başında geliyor. Genelde mutfakta kullanılmasına rağmen farklı amaçlar için de ketçap kullanılabiliyor. Yemeklerin vazgeçilmez parçası ketçap bazı durumlarda kurtarıcı olabiliyor.

30 Ağustos 2021 20:04 Yaşam
Arabanıza Eğer Ketçap Sürerseniz…

Günümüzde üretilen ve sofralarda gelen ketçabın ham maddesi domates. Lakin ilk dönemlerde limon, ceviz, hamsi hatta istiridye ketçabı dahi vardı. Zamanla mantar ketçapta baskın madde olarak ön plana çıktı.

Filipinler’de üretilen ketçabın, biraz farklı olduğu söylenebilir. Ham madde olarak muz kullanılıyor ve domatesle üretilen ketçaba göre daha tatlı. Bunun yanı sıra dünyanın farklı bölgelerinde yaban mersini, erik, mango, havuç, turp ve elma gibi besinler de ketçap yapımında kullanılıyor.

2-002.jpg

Beşinci Tat

İnsanların almaya aşina olduğu dört tat bulunmaktadır; tatlı, ekşi, acı ve tuzlu. Beşinci tat ise ‘Umami’dir. Bu tat ağzın tepe ve geri kısmını uyarırken, ağızda da sulanmaya neden olur.

1800’lerin sonlarına doğru yeni bir tat arayışında olan şef Auguste Escoffier, umamiyi diğer dört tat ile karıştırıp yemekler hazırlamaya başladı. Hazırladığı yemeklerin kimyasal kaynağı hakkında kendisi de net bir bilgiye sahip değildi.

1908 yılına gelindiğinde Tokyo İmparatorluk Üniversitesi’nde Umami tanımlandı.

Umami bulunan domateslerle üretilen ketçaplar en iyi ketçaplar olarak nitelendiriliyor.

Arabaların Dışını Parlatmak İçin Kullanılabilir

Ketçap mutfağın haricinde pek çok alanda kullanılabiliyor. Onlardan bir tanesi de parlatma işlemi. Bazı araç sürücüleri araçlarının dışını ketçapla kaplayarak araçlarının daha parlak bir görünüme sahip olmasını sağlıyor.

Metal bir nesne ketçapla kaplanır ve 10-15 dakika sonra temizlenirse daha parlak hale gelir. Parlatma işleminde gümüşler için dikkatli olunması gerekiyor, işlemin 15 dakikadan fazla uygulanmaması tavsiye ediliyor.

Ortak Besin

Dünyanın ortak besinlerinden bir tanesi ketçaptır. Hemen hemen her millet ketçabı kendisine özgü olarak yemeklerinde kullanmıştır.

0x0-ketcabin-bu-ozelligini-kimse-bilmiyordu-eger-arabaniza-surerseniz-1589553859398.jpg

Kanada, ‘ketçap pastası’ aynı zamanda ‘ketçaplı cips’ gibi sevilen ürünleri üretti. İsveç ise makarnaya ketçap atarak bunu dünyaya yaydı. Jamaika’da market raflarında ketçapla doldurulmuş kızarmış tavuk satılıyor.

Bir Dönem İlaç Olarak Kullanıldı

1835 yıllarında ketçap ilaç olarak da kullanılıyordu. Bazı hastalıkların domates hapı ile tedavi edilebileceği yönünde düşünceler vardı. Lakin tedavinin başarılı olup olmayacağı kesinleşmeden üretilen sahte haplardan dolayı bu tedavi yöntemi de unutuldu.

haberay.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler