Süt Ürünlerinin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Süt Ürünlerinin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Günlük yaşantımızda süt ve süt ürünlerini kullanmaktayız. Bu ürünler bağışıklık sistemi için oldukça önemli ve değerli olmakla birlikte kullanımı da bu önem kapsamında değerlendirilmektedir.

Süt ürünleri vücudumuz için olmazsa olmazlar arasındadır. Probiyotik koruyucu özellik sağlayan bu ürünler anne karnından itibaren bireyin gelişiminde önemli ve değerli bir yere sahiptir. Süt tüketiminin önemli olduğu günümüz koşullarında bu ürünün kullanılmasında ve tüketilmesinde dikkat etmemiz gereken hususlar bulunmaktadır. Bu makalede bulunan hususları uygulayarak süt ürünlerinin tüketimini ve kullanımını daha bilinçli yapmış olacaksınız dikkat etmeniz gereken konular başlıklar halinde ifade edilmiştir.

Süt Ürünleri nelerdir?

Süt ürünlerini tanımlamak gerekirse içeriğinde süt bulunan veya sütten yapılmış olan gıdaların sınıflandırılmasında süt ürünleri ifadesi kullanılmaktadır. Süt ürünleri genel kapsamıyla süt, yoğurt, peynir, kaymak gibi besin maddelerinden oluştuğu gibi evde yapılmış olan kakaolu puding tatlısı da bu sınıflamaya dâhil edilebilir. İlk cümlede ifade edildiği gibi ham madde olarak sütün kullanıldığı gıda maddeleri bu sınıflamaya dâhil olan tüm ürünler süt ürünleridir.

Vücudumuza katkıları nelerdir?

Süt ürünleri d-vitamini başta olmak üzere k ve e-vitaminlerini içerdiği gibi bağışıklık sistemimizin gelişimini etkileyen birçok organik yapıyı da bünyesinde barındırmaktadır. Kemiklerinin gelişimi erişkin seviyesine gelmemiş bireylerde boy uzaması sindirim sisteminin gelişmesi açısından birçok faydasının olduğu görülmüştür. Önemli olan sütün faydalarının yanında tüketim miktarı ve bozulmuş süt ürünlerinin kullanılmaması gerektiğidir. Aşağıdaki başlıkta ise süt ürünlerinin fazla kullanılmasının sebep olduğu sonuçlar değerlendirilecektir.

 

Süt ürünlerinin Saklama Koşulları Nelerdir?

Süt ürünlerinin kullanımından önce saklanılması önemli bir konu olmaktadır. Satın aldığınız süt ürünlerini serin ve sürekli güneş almayan kapalı ve hava almayan bir şişede saklamanız süt veya süt ürününüzün kullanacağınız zaman taze kalmasını ve bozulmamasını sağlayacaktır. Genel anlamda sütün buzdolabında muhafaza edilmesi gereklidir. Oda sıcaklığının 25 C ve altında saklanması süt zehirlenmelerinin önüne geçerek sağlıklı ve gönül rahatlığıyla süt tüketimi yapmanızı sağlayacaktır.

 

Fazla Tüketildiğinde ne gibi sorunlarla karşılaşılabilir?

Süt ürünlerinin kullanım faydalarını bir üst başlıkta ifade etmiştik bu başlıkta ise süt ürünlerinin kullanımında aşırıya kaçılması durumunda bizi ne gibi tehlikeler beklediğini ifade etmek isteriz süt ürünlerinin kullanımının standardın üstünde olduğu durumlarda tansiyon düşüklüğüne ve kansızlık sorunları yaşayan bireylerde ortak özellik olarak süt tüketiminin fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu belirtilerin hemen ortaya çıkmadığını ve aşamalı bir şekilde ortaya çıktığını ifade etmek doğru olacaktır. Bu başlıkta temel olarak anlamamız gereken faydalarından fazlaca yararlanmak niyetiyle süt ürünlerinin bilinçsizce kullanılmamasının gerektiğini siz değerli okuyucuya ifade etmektir.

 

Süt Ürünlerinin Kullanım Kuralları Nelerdir?

1-) Paket süt tüketiyorsanız ambalajı yırtık ve yıpranmış ürünler tüketmeyiniz.

Paket süt kullanımını tercih eden tüketicilerin sağlıklarının korunması bilinçli alışveriş alışkanlığını edinmekle geçer. Süt ve süt ürünleri doğal ürünler olduğundan bozulmaya elverişli ürünlerin başında gelmektedir. Bu bağlamda süt ürünlerinin paketlenmesi büyük önem arz etmektedir. Paketlemesi düzgün yapılmış olan ürünlerin tercih edilmesi hem hijyenik açıdan önemli hem de sütün bozulmasına karşın büyük bir öneme sahiptir. Süt alışverişinizi açıktan yapmıyorsanız paket hazır süt kullanıyorsanız satın aldığınız paketli ürünün seçiminde paketin yıpranmamış olmasına pakette yırtık veya benzeri bir açılmanın olmamasına özen gösteriniz.

2-) Çiğ süt tüketiminde sütün kaynatılmasına özen gösteriniz

Çiğ süt tüketimi organik ve tamamen tavsiye edilir bir kullanım şeklidir. Çiğ sütün içerisinde bulunan hayvansal enzimler ve bakterilerin yok edilmesi için sütünüzü kaynatmanız gerekmektedir. Süt belirli bir seviyeye ulaştığında içerisindeki bakteri ve enzim parçaları buharlaşan kısım ile kaybolacaktır. Sağlıklı bir şekilde süt tüketiminizi sütünüzü kaynattıktan sonra gerçekleştirebilirsiniz.

3-) Son kullanma tarihi geçmiş süt ürünlerini kullanmayınız

Son kullanma tarihi süt ürünlerinin ambalajında “Stt” ibaresiyle yer almaktadır. Yukarıda ifade edildiği gibi süt ürünlerinin veya dayanaksız malların alımında bilinçli tüketici rolünü üstlenmeniz önem arz etmektedir.  Stt ibaresine bakıp günün tarihine yakın veya günün tarihi geçmiş ürünler olarak adlandırılan bozuk ürünlerin tüketimini gerçekleştirmeyin. Süt zehirlenmelerinin temel sebebi Stt ibaresinin dikkate alınmamasından kaynaklanmaktadır. Bu konuda gerekli olan satın alma davranışlarının belirli bir standarda uygunluğundan gelmektedir. Bilinçli tüketici olmak bu konu dâhilinde oldukça önemlidir.

4-) Günde bir paket sütten fazla süt tüketimi yapmayınız.

Bu madde süt ürünlerinin kullanım miktarıyla ilgili bir başlık olmaktadır. Bu başlıkta süt kullanımına bir sınır getirilmelidir. Bu sınır genel geçer bir sınırdır. Kişinin bünyesine ve süte olan gereksinimine bağlı değişim göstermekle birlikte bir paket olarak değerlendirilmeye alınmıştır. Burada bahsettiğimiz bir paket erişkin bireyler için geçerli olan bir sınır olmaktadır. Gelişimini sürdüren bireylerde doktor kontrolüne göre süt miktarı değişiklik gösterebilmektedir. Bu konuda önemli olan sütün kullanımının sınırlandırılmasıdır. Süt tüketimini bilinçli bir şekilde gerçekleştirirsek vücudumuzdaki düzeni bozmamış oluruz.

5-) Süt ürününüzü güvendiğiniz ve sürekli alışveriş yaptığınız yerlerden alınız.

Süt ürünlerinin kullanımı ve buna ilişkin kullanım miktarının önemi önceki başlıklarda ifade edilmiştir. Bu başlıkta ise süt ürününü aldığınız yerin güvenilir taze ve hijyenik hizmet vermesi gerektiğidir. Süt veya süt ürününüzü aldığınız yerin belli olması durumunda sağlıklı ve taze bir süt tüketimi sağlamış olursunuz. Bu bağlamda sütten kaynaklanan bir kullanımda gittiğiniz yere bu durumu ifade ederek dikkat edilmesini de sağlamış olursunuz.