Sarımsak Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir? Sarımsak Yağı Nasıl Yapılır?

Sarımsak Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir? Sarımsak Yağı Nasıl Yapılır?

Güçlü bir antioksidan olan sarımsak yemeklerin vazgeçilmez bir parçası olması yanında içerdiği faydalı yağ asitleriyle de oldukça sağlıklı bir besindir. Sarımsakta bulunan bu mucizevi yağ iki farklı yolla üretilmektedir.

Güçlü bir antioksidan olan sarımsak yemeklerin vazgeçilmez bir parçası olması yanında içerdiği faydalı yağ asitleriyle de oldukça sağlıklı bir besindir. Sarımsakta bulunan bu mucizevi yağ iki farklı yolla üretilmektedir. Sarımsak yağı taze sıkılmış sarımsağın buharla damıtılması yöntemiyle ya da küçük parçalar halinde doğranan sarımsağın bitkisel yağ içerisine konularak bekletilmesi sonucunda elde edilmektedir. Buharla damıtma sonucunda üretilen sarımsak yağı daha yoğun ve keskin bir özelliğe sahiptir. Ayrıca bu yağın saflığı daha yüksektir ve diğer yöntemle üretilen yağa göre daha pahalıdır. Bitkisel yağda bekletilerek elde edilen sarımsak yağı ise daha yumuşaktır ve yoğunluğu azdır. Sarımsak yağı sıvı halde satılabildiği gibi bazı aktar ya da eczanelerde kapsül halini de bulmak mümkündür. Uçucu bir özelliğe sahip olan sarımsak yağının antibakteriyel, antifungal, analjezik, antikoagülan, dekonjestan, antiviral, diüretik, dezenfektan, hipotansör, balgam söktürücü, insektisit, tonik, laksatif ve damar açıcı özelliği bulunmaktadır.

Sarımsak Yağının Sağlığımıza Faydaları

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Sarımsak yağının en önemli özelliklerinden birisi bağışıklık sistemini iç ve dış etkenlere karşı korumasıdır. B1, B2, B3, B5, B9 ve C vitaminleri, kalsiyum, çinko, magnezyum, potasyum, demir, fosfor, karbonhidrat ve protein gibi bağışıklık sistemini güçlendiren maddeler yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu yönüyle bağışıklık sisteminin direncini arttırarak vücudu hastalıklara karşı korur. Yaşlanmayla birlikte çoğalan serbest radikallerin neden olduğu hücresel yıpranmaların önlenmesine yardımcı olur. Bakteri, virüs ve mantar gibi zararlı mikroorganizmaların neden olduğu bulaşıcı hastalıklara karşı etkin bir koruma sağlar. Sıcak suyun içerisine 1 damla sarımsak yağı damlattıktan sonra yayılan aromayı solumak beyaz kan hücrelerini yenileyerek bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Kanserin Önlenmesine Yardımcı Olur

Sarımsak yağı birçok kanser türünde iyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kanser hücrelerinin yapısını bozarak daha geniş bir alana yayılmasını önler. İçeriğinde bulunan alik kükürt adındaki madde prostat kanseri, kolon kanseri, özofagus kanseri, pankreas kanseri, göğüs kanseri ve mide kanseri gibi kanser türlerinin gelişimini engelleyici bir etki yapar.

Kalp Sağlığını Korur

Sarımsak yağı içeriğinde bulunan güçlü bileşenlerle kalp ve damar sağlığının korunmasında oldukça etkili bir besindir. Sarımsak özündeki biyoaktif bileşenler kandaki trigliserid ve kolesterol seviyesini düzenleyerek kalbin çalışma fonksiyonlarını iyileştirir. Koroner arterlerin yapısını güçlendirerek kalbi inflamatuar moleküllerden ve toksinlerden arındırır.

Beyin Hücrelerini Korur

Güçlü bir antiinflamatuar ve antioksidan özelliğe sahip olan sarımsak yağı beyin hücrelerinin gelişimini olumlu yönde etkileyerek hücresel deformasyonları önler. Böylece yaş ilerlemesine bağlı meydana gelen kognitif bozukları engelleyerek Alzheimer ve çeşitli hafıza problemlerinin oluşma riskini azaltır. Ayrıca yüksek tansiyonu düşürür ve kan dolaşımını düzenleyerek beynin yaşamsal fonksiyonlarının daha verimli olmasını sağlar.

Cilt Hastalıklarını Önlemeye Yardımcı Olur

Sarımsak yağı antibakteriyel, antifungal ve antiinflamatuar özelliğiyle ayak mantarı, siğil, sedef hastalığı, nasır ve egzama gibi çeşitli cilt problemlerine karşı en etkili ürünlerden birisidir. Birkaç damla sarımsak yağını ısıttıktan sonra bir parça pamuğa sürün ve rahatsızlığın olduğu cilt yüzeyine masaj yaparak uygulayın. Sarımsak yağını günde 2 kez düzenli olarak uyguladığınızda cilt problemleriniz büyük ölçüde azalacaktır.

Diş ve Diş Etini Güçlendirir

Antibakteriyel ve analjezik maddeler yönünden zengin bir içeriğe sahip olan sarımsak yağı ağız içinde bulunan bakterilerin yok olmasını sağlar. Ayrıca diş ağrısını azaltır, diş eti kanması ve ağız içinde bulunan iltihapları önler. Ezilmiş sarımsak ya da birkaç damla sarımsak yağını ağrıyan diş üzerine koyup bir süre bekletmeniz ağrının hafiflemesine yardımcı olacaktır. Ancak sarımsak yağının güçlü içeriği nedeniyle diş etlerinde hafif yanma hissine neden olabileceği unutulmamalıdır.

Böbreklerin Temizlenmesine Yardımcı Olur

Güçlü bir antioksidan olan sarımsak yağı böbreklerde biriken toksin maddelerin seyreltilerek daha kolay bir şekilde atılmasına yardımcı olur. Böbreklerin çalışma fonksiyonlarını düzenler ve idrar yollarının temizlenmesini sağlar. Ayrıca üriner sistemde oluşan hücresel deformasyonların iyileşme sürecini hızlandırır.

Kulak Enfeksiyonlarını Önler

Kulak enfeksiyonlarının başlıca nedeni kir ya da kulağa su kaçması nedeniyle kulakta üreyen mikroorganizmalardır. Bakteri ve virüslerin neden olduğu bu rahatsızlık antiseptik, antibakteriyel ve antiviral etkiye sahip sarımsak yağı kullanımıyla kolaylıkla ortadan kaldırılabilir. Tedavi amacıyla birkaç damla ısıtılmış sarımsak yağı etkilenen kulağa damlatılabilir veya kulak pamuğu yardımıyla sürülebilir.

Akne ve Sivilceleri Yok Eder

Sarımsak yağı cilt lekesi, akne ve sivilce gibi en sık rastlanan cilt problemlerinin önlenmesinde en etkili doğal ürünlerden birisidir. İçerdiği antioksidan maddeler bakterileri öldürerek iltihapların giderilmesini sağlar. Sarımsak yağını kullandığını maskelere birkaç damla katarak veya direkt olarak bir parça pamuk yardımıyla etkilenen cilt yüzeyine sürerek kullanabilirsiniz.

Kepeği Önler

Sarımsak yağını kafa derinize ve saçlarınıza masaj yaparak uyguladığınızda kafa derisindeki kaşıntıyı ve kepeği büyük ölçüde azaltmaktadır. Kafa derisinin bozulan nem dengesini düzenleyerek kepeğin oluşma ihtimalini ortadan kaldırır. Haftada bir kez düzenli olarak sarımsak yağı kullanımı kepek probleminizin tamamen ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Saçları Güçlendirir

Sarımsak yağı B1 vitamini, B6 vitamini, C vitamini ve E vitamini gibi saçların en çok ihtiyaç duyduğu vitaminler yönünden oldukça zengin bir kaynaktır. Saçları dipten uca besleyerek büyüme hızını arttırır ve oluşan hasarların onarılmasına yardımcı olur. Ayırca kafa derisinde oluşan hastalıkları önleyerek saçların daha canlı ve gür olmasını sağlar. İçermiş olduğu sülfür, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi maddeler saç köklerini güçlendirerek koparak dökülmeleri ve kırılmaları önler. Yatmadan önce bir miktar ısıtılmış sarımsak yağını parmak uçlarınızla kafa derinize masaj yaparak uygulayın ve sabaha kadar bekletin. Sabah kalktığınızda saçlarınızı ılık su ve nemlendirici içeren şampuanla yıkayın. Bu uygulama saçlarınızı güçlendirmenin yanında kafa derisinde biriken zararlı toksin maddelerin uzaklaştırılmasına da yardımcı olacaktır.

 Kas Ağrılarını Hafifletir

Yorgunluk ve yoğun egzersize bağlı meydana gelen kas ağrılarını hafifletmek amacıyla sarımsak yağından yararlanılabilir. Ayrıca bayanlarda meydana gelen menstrüel kramp ya da anemi gibi sağlık problemleri nedeniyle oluşan ağrıların giderilmesine de yardımcı olmaktadır.

Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Önler

Antiviral, antibakteriyel, antibiyotik, dekonjestan ve antiinflamatuar özelliği bulunan sarımsak yağı bakteri ve virüsler nedeniyle solunum yollarında oluşan enfeksiyonların giderilmesinde oldukça etkili bir üründür. Sıcak su içerisine 2-3 damla sarımsak yağı ilave ettikten sonra çıkan buharı solumak solunum yollarının temizlenmesine ve daha kolay nefes almaya yardımcı olur. Ayrıca birkaç damla ısıtılmış sarımsak yağının göğüse masaj yaparak uygulanması balgam, bronşit, soğuk algınlığı, nezle, boğmaca ya da grip gibi hastalıklarda nefes darlığının giderilmesini sağlar.

Diyabeti Önlemeye Yardımcı Olur

Sarımsak yağı tip 2 diyabet hastalarında diyabetin düzenlenmesine yardımcı olarak büyük ölçüde iyileşme sağlar. Sarımsak yağının içeriğinde bulunan allil propil disülfit, allisin ve S-alil sistein sülfoksit gibi maddeler kandaki insülin miktarını yükseltici bir etki yaparak vücudun insülin oranını dengeler. Ayrıca sarımsak yağının kan şekerini dengeleyici bir özelliği olduğundan dolayı diyabet nedeniyle ortaya çıkan kardiyomiyopati riskini de azaltır.

Sarımsak Yağının Zararları

Tamamen doğal olarak üretilen sarımsak yağının vücutta herhangi bir zararlı etkisi yoktur. Ancak aşağıda belirtilen durumlarda kullanmadan önce kesinlikle doktora danışılması gerekir.

•             Ürtiker, nefes darlığı ya da herhangi bir alerjik reaksiyona bağlı rahatsızlık yaşayanlar

•             İnflamatuar bağırsak sendromu, pıhtılaşma ya da kanama problemleri olanlar

Ayrıca hamile ya da emziren bayanların sarımsak yağını kullanması kesinlikle önerilmez.

Sarımsak Yağı Nasıl Yapılır?

Sarımsak yağını eczane ve aktarlardan sıvı veya kapsül şeklinde alabileceğiniz gibi evde kendinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun için ayçiçek yağı, susam yağı, zeytinyağı ya da hardal yağından yararlanabilirsiniz. Öncelikle belirtmiş olduğumuz yağlardan herhangi birisini ısıtın. Daha sonra sarımsakların dişlerini ayırın ve kabuklarını soyduktan sonra 1 saat boyunca bekletin. 1 saat tamamlandıktan sonra sarımsakları ısıtmış olduğunuz yağın içerisine atın ve özünü vermesi için bu şekilde bir süre bekletin. Bu işlemin ardından yağ filtrelenerek çeşitli amaçlara yönelik kullanılabilir. Sarımsak yağı içerik yönünden güçlü ve keskin bir özelliğe sahip olduğu için kullanmadan önce bir kısmı bir miktar sade yağ ile inceltilmelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.