Şevketi Bostan Bitkisi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Güneydoğu Asya ve Akdeniz ülkelerine ait bir bitki türü olan Şevketi bostan, geçmişte birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyordu. Şevketi bostan bitkisinin yararlarını sizler için derledik…

Ege Bölgesi'nde kendiliğinden yetişen yabani bir ottur. Tüylü bir yapıya sahiptir ve 70 cm’ye kadar yükselmektedir. Sap kısmı yeşildir, ağustos aylarında sarı renkli çiçek açmaktadır.

sevketi-bostan-nedir-faydalari-ve-zararlari-nelerdir.jpg

Faydaları Nelerdir?

  • Vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Bol miktarda magnezyum, demir ve kalsiyum barındırmaktadır.
  • Eski Yunan’da kızamık, suçiçeği gibi bulaşıcı hastalıkların tedavisi için kullanılırdı.
  • Çeşitli karaciğer rahatsızlıkları ve solunum yolu hastalıklarının tedavisinde için başvurulan besin maddelerinden birisidir.
  • Hazımsızlık ve kabızlık çekenlerin yanı sıra bağırsaklardaki solucanların yok edilmesinde kullanılmaktadır.
  • Yorgunluktan kaynaklanan baş ağrısının giderilmesinde başvurulan alternatif tıp yöntemlerinden birisidir.
  • Soğuk algınlığından meydana gelen balgamı ile grip tedavisinde kullanılabilir.
  • Menopoz döneminde yaşanan kötü etkileri en alt seviyeye indirmektedir.
  • Adet sancılarının ve krampların azaltılmasında oldukça etkilidir.
  • Kan dolaşımını artırarak hafızayı güçlendirir aynı zamanda konsantrasyonu artırır.
  • Hem bitki hem de çay olarak tüketilebilmektedir.

Şevketi Bostan Çayı Nasıl Yapılmaktadır?

2 gram şevketi bostan bitkisini 2 fincan kaynar suyun içine atın ve 5 dakika demlenmeye bırakın, günde 2 fincan yemeklerden önce tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Şevketi Bostan Bitkisinin Yemeği Nasıl Yapılmaktadır?

-Malzemeler

  • 1 kilogram şevketi bostan bitkisi
  • 3 adet yumurta
  • 2 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 3 su bardağı su, 2 litre su

-Nasıl Yapılır?

İlk olarak şevketi bostan bitkisini güzel bir şekilde yıkayın, daha sonrasında tepelerini kesin ve ince ince doğrayın. 2 litre suya tuz atın ve kaynamaya bırakın, su kaynağında şevketi bostanı atın ve 10 dakika haşlanmasını bekleyin, ateşten aldıktan sonra süzün.

5c8d8aa207291c1d7403a777.jpg

İnce ince kesilmiş olan soğanları ayçiçek yağında pembeleştirin ve salça ekleyerek birkaç dakika boyunca kavurun daha sonrasında yumurtayı ekleyin hemen ardından şevketi bostan bitkisini ekleyin ve 1-2 dakika boyunca bu şekilde karıştırın, 3 su bardağı suyu ekleyin, suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.

Yan Etkileri Var Mıdır?

Şevketi bostan bitkisinin bir yan etkisi bulunmamaktadır ancak her besin de olduğu gibi mutlaka aşırı tüketimden kaçınılması gerekmektedir.

Kimlere Tüketmesi Tavsiye Edilmez?

Böbrek rahatsızlığı olanlar,

Hamile olanlar,

İlaç kullananlar

Mide ülseri veya gastrit sorunu olanlara, bitkiyi tüketmeleri tavsiye edilmemektedir.