Püf Noktalarıyla Bayrama Özel Baklava Tarifi

Bayramın gelmesiyle evlerdeki tatlı telaş ve hazırlıklar son hız devam ederken püf noktalarıyla bayrama özel baklava tarifi büyük bir ilgiyle araştırılmaktadır.

27 Aralık 2021 09:26 Yemek Tarifleri
Püf Noktalarıyla Bayrama Özel Baklava Tarifi

Bayramın gelmesiyle baklava başta olmak üzere pek çok tatlıyı büyük bir neşeyle deneyen pek çok kişi konuk ağırlarken birbirinden farklı, lezzetli ve özel baklava sunumları yapmaktadır. Tatlı tariflerinin en özeli ve el üstünde tutulan tatlısı baklava, şerbetli bir tatlıdır. Bayramın tadı ve en sevilen tatlılarından olan baklava damakta bıraktığı lezzeti ve çıtır tadı ile gönülleri fethetmeye devam etmektedir. Baklava hazırlamak için vakti olmayan kişilerin tatlıcı ve pastanelerden temin ettikleri baklava siparişleri oldukça yaygın olsa bile en çok tercih edilen, en güzel ve damakta iz bırakan baklavalar genellikle ev yapımı baklavalardır. Milli kültürün önemli bir parçası haline gelen tatlı sunumları ve baklava çeşitlerini zevkinize göre kendiniz belirleyebilirsiniz.

Cevizli, fındıklı ve fıstıklı baklava çeşitlerini istediğinize göre tercih edebilirsiniz. Baklavanın en önemli püf noktası hamurunun çok ince, hamur bezelerinin dengeli, iç malzemesinin dolgun kullanılmasıdır. Biraz zahmetli gibi görülse de tarifi ve yapım aşamalarını atlamadan dikkatli bir şekilde uyguladığınızda el çabukluğu kazanarak tatlıyı oldukça kısa ve kolay bir şekilde hazırlama avantajı sağlarsınız. Yufkalarını gazete kâğıdı gibi ince açarak en az 20 adet olmasına dikkat etmelisiniz. Bu nedenle tatlı yapımı için doğru malzeme ve yapım aşamasını takip ettiğinizde el açması baklavanın tadına doyamayacaksınız. El Baklava hamurunu açmanın zor geldiğini düşüyorsanız hazır baklava hamuru kullanarak tatlı yapımına oldukça kolay bir şekilde geçebilirsiniz. Hazır yufka yerine kendi hazırladığınız hamur bezeleriyle hamuru yoğurup kendiniz pratiklik kazarak yufkaları açarsanız daha lezzetli tatlılar elde edebilirsiniz. Ev baklavası hamurunu kendiniz hazırlamanız tavsiye edilir.

Baklava İçin Gerekli Malzemeler

Bayramların, özel gün ve gecelerin ayrılmaz parçası haline gelen özel tatlılardan olan baklava için gerekli olan malzemeler şunlardır:

  • 100 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • Yarım çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • Kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • ¼ çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı su
  • 4 su bardağı un

Açmak İçin:

  • 1 su bardağı nişasta

Şerbeti İçin:

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • ¼ limon suyu

İçi için:

  • 250 gram toz Antep fıstığı
  • 50 gram file Antep fıstığı

Baklava Tarifinin Püf Noktası

Baklava tarifinin püf noktası ve en çok dikkat edilmesi gereken konu baklava katlarının olabildiğince ince açılması, şerbetinin ağdalı, hamur ve iç malzemelerin dengeli bir şekilde kullanılmasıdır. Tepsi büyüklüğüne göre malzemeleri artırıp azaltabilirsiniz. Malzemeleri dengelerken aynı orada değiştirmeye özen göstermeli, oldukça ölçülü bir dağılım yapmalısınız. Bayrama özel baklava tarifi hazırlarken toz Antep fıstığı yerine dövülmüş ceviz tercih ederek, kendi damak zevkinize göre bir tercih yapabilirsiniz.

Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?

Baklava tarifi için öncelikle ile tatlının hamurunu yaparak başlayabilirsiniz. Bayramlarınızı şölene dönüştüren, tadı, sunumu ve damakta bıraktığı lezzet aroması ile severek tüketilen baklavanın yapılışı şu şekildedir:

  • Öncelikle derin bir kap içine sıvıyağ, tereyağı, süt, yumurta, kabartma tozu, tuz, sirke, yoğurt ve suyu birleştirerek homojen hale gelinceye kadar karıştırın.
  • Güzelce karıştırdığınız karışımın içine unu kontrollü bir şekilde yavaş yavaş ekleyerek hamur topaklanıncaya kadar yoğurmaya devam edin. Elde ettiğiniz hamuru temiz bir tezgâh ya da sofra üzerine alıp karışıma un ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde elde etmek için hamuru elinizde çevirmeye devam edin. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamındaki hamuru 24 eşit parçaya bölerek beze haline getirin ve dinlenmeye bırakın.
  • Dinlenen hamurları tek tek açmak için hazır hale getirin. Tezgâha bolca nişasta sererek bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde tek tek açmaya başlayın. Bezeleri önceden tatlı tabağı büyüklüğünde açıp dinlendirirseniz açma işleminiz oldukça kolay ve hızlı hale gelecektir.
  • Açtığınız tatlı tabağı büyüklüğündeki bezelerin üzerini temiz bir bez yardımıyla kapatarak ortalama 40 dakika kadar dinlendirin.
  • Hamur açama ve bezeleri birleştirme aşamasında ise, ilk olarak tezgâha hafif bir şekilde nişasta serpiştirin. Ardından bezelerin üzerine biraz nişasta döküp birkaç tanesini üst üste koyarak açmaya başlayın.
  • Özenli bir şekilde açtığınız yufkaları alt ve üst katman olmak üzere ikiye bölün. İlk katları sererken aralarına erittiğiniz tereyağını dengeli bir şekilde sürün.
  • Yufkaların arasına tercihinize göre fıstık ya da ceviz serpiştirin.
  • Diğer katları çıktıktan ve yufkaların aralarına tereyağı sürme işlemini tekrar ettikten hemen sonra kesme işlemini bıçak yardımıyla istediğiniz büyüklükte yapın. Baklavanın tadı kadar görsel sunumu da dikkatleri üzerine çektiği için kesim işlemini özenli bir şekilde yapın. Kesimden hemen sonra kalan tereyağınızı baklava yufkalarının en üst kısmına eşit bir şekilde dökün.
  • Önceden ısıttığınız 195 dereceli fırında baklavanızı yaklaşık 10 dakika pişirdikten hemen sonra fırını 180 derece indirerek 35 dakika yavaş yavaş kontrollü bir şekilde pişirmeye devam edin.
  • Nar gibi kızaran baklavanın bu aşamasında özellikle dikkat etmeniz gereken püf noktası baklavanın sıcak şerbetin de sıcak olmasıdır. Sıcak baklava katlarına döktüğünüz sıcak şerbeti tepsi üzerine dengeli bir şekilde dökerek tatlının tüm tepsiye eşit şekilde dağılması için bir süre bekleyin. Tatlının üzerini isteğinize göre fıstık, cevizle süsleyebilir, lezzetli olduğu kadar estetik sunumuyla dikkat çeken baklavayı keyifli bir şekilde konuklarınıza sunabilirsiniz. Afiyet olsun!

Baklava tarifi ve yapılış aşaması dışardan bakıldığında zor gibi görülse de aslında doğru teknik ve uygulamaları tercih edildiğinde oldukça kolay bir şekilde hazırlanabilir. Tatlının şerbetinin ağdalı olmasına, sulu olmamasına; hamur ve şerbet kıvamının tam kıvamında olmasına ayrıca özen göstermelisiniz. Baklavanın şekerlenmemesi için tatlıyı bekletemeden hızlıca tüketmeli, baklava şerbetinin tam ölçülü, ara katlarının zar kadar ince ve hassasiyetle açılmasına özellikle dikkat edilmelisiniz. Uzaktan gelen çıtır sesi, lezzetli, tadı ve geleneksel sunumuyla bayramların ve en özel anların en çok tercih edilen tatlılarından olan bayrama özel baklava tarifi ve uygulamalarını yukarıda belirtilen püf noktalarla hazırlayarak tatlı sever konuklarınızın gönlünü fethetmeye hazır olun!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.