Pekmezin Faydaları Nelerdir? Üzüm, Keçi Boynuzu, Dut ve Andız Pekmezinin Faydaları

Pekmezin Faydaları Nelerdir? Üzüm, Keçi Boynuzu, Dut ve Andız Pekmezinin Faydaları

Pekmezin Faydaları Nelerdir? Üzüm, Keçi Boynuzu, Dut ve Andız Pekmezinin Faydalarından, ayrı başlıklar altında bahsedildi.

Kahvaltıda, tatlılarda hatta birçok tarifte tükettiğimiz pekmezin faydalarından haberiniz var mı? Çok fazla çeşidi bulunan pekmezin, faydaları da çok fazladır. Her pekmezin faydaları farklıdır. Bunun için ayrı başlık altında anlatılmasında fayda olacaktır. Üzüm pekmezi, keçi boynuzu pekmezi, dut pekmezi ve andız pekmezi faydaları aşağıda verilmiştir.

Keçi Boynuzu Pekmezi

Keçi boynuzu pekmezi, içerisindeki vitaminler sayesinde oldukça faydalıdır. Bağışıklık sisteminden, hastalıklara karşı korumasına kadar çok fazla faydası bulunmaktadır.

Keçi boynuzu pekmezinin faydaları;

  • Doğal bir antibiyotik ve antioksidan özelliğine sahiptir.
  • Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Kanı temizler ve damar tıkanıklığını önler.
  • Kan şekerini dengeleyici özelliğe sahiptir.
  • Soğuk algınlığına iyi gelir, aynı zamanda bağışıklık sistemini geliştirir.
  • Her pekmez türünde olduğu gibi keçi boynuzu pekmezi de kansızlığa çözümdür.
  • Özellikle çocuklarda kemik gelişimini mükemmel derecede etkiler. Yaşlılarda ise kemik erimesinin önüne geçer.
  • Enerji verir, cinsel gücü artırır ve erkeklerde sperm gücünü de artırır.
  • Kilo alamayan insanlar için ilaç niteliğinde çözüm sunar. Daha hızlı kilo alınmasını sağlar.
  • Astım atakları, öksürük, bronşit gibi sorunları olan insanlara faydası olacaktır. Balgamlı öksürüklerde, balgamın kolayca atılmasını sağlar.
  • Bağırsak ve sindirim sistemi dostudur. Bağırsaktaki kurtlar ve bağırsak parazitleri gibi durumlarda iyileşmesine katkı sağlar.
  • Kabızlığa karşı korur ve kabız durumunda iyileşme sağlar.

Keçi boynuzu pekmezi her türlü tüketilebilmektedir. Fakat fazla tüketilmemesi gerekir. Fazlasının zararlı olduğu söylenmektedir. Yemeklerden sonra veya kahvaltıda birkaç kaşık yiyerek faydalarından yararlanabilirsiniz.

Andız Pekmezi

Yüksek yerlerde yetişen çam ağaçlarındaki çam meyvesinin işlem görmesi sonucunda andız pekmezi elde edilir. Andız pekmezinin çok fazla faydası vardır. Dilerseniz bunlara bakalım.

Andız pekmezinin faydaları;

  • Diğer pekmez türleri ile aynı oranda enerji vermektedir.
  • İleride oluşacak saç dökülmelerine karşı kalkan görevi görecektir.
  • Çıban gibi yara türlerini kısa sürede tedavi etmektedir.
  • Böbrek taşlarının düşürülmesinde yardımcı olur, oluşumunu da engeller.
  • Kalp ve damar tıkanıklığının önüne geçer.
  • Vücuttaki toksinlerin atılması için karaciğere yardım eder.
  • İdrar yolu enfeksiyonunu önler ve tuvalete daha rahat çıkılmasına yardımcı olur.
  • Ilık su ile karıştırılarak gargara yapıldığında, ağız içi yaraları iyileştirir.
  • Kemik erimesi, romatizma ve eklem gibi hastalıkların ilerlemesine engel olur. Bu hastalıklardan oluşan ağrıların hafiflemesini sağlar.
  • Nezle ve grip durumlarında tam bir şifa kaynağıdır. Balgam atılmasını da kolaylaştırır.
  • Mide enfeksiyonlarına karşı savaş açarak mide rahatsızlıklarından korur.
  • Mide bulantılarını kısa sürede kesmektedir.

Andız pekmezini tüketerek bu faydaları sağlamanızı öneririz. Tahinle veya ılık su ile karıştırarak her gün tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra sade olarak 1 yemek kaşığı şeklinde de tüketebilirsiniz.

Dut Pekmezi

Dut pekmezi, diğer iki pekmeze nazaran daha fazla tüketilmektedir. Hastalıklara karşı korumak, vücut direncini artırmak faydalarından birkaç tanesidir.

Dut pekmezinin faydaları;

  • Çocuklarda zeka ve kemik gelişimini etkiler.
  • Ağız ve boğazdaki hastalıkların tedavisi için kullanılır, aynı zamanda çocuklukta tüketildiğinde ileri yaşta bu rahatsızlıkların görülmediği kanıtlanmıştır.
  • Doğal enerji takviyesidir.
  • Ülser rahatsızlığı için oldukça etkili tedavi yöntemidir.
  • Böbrekleri güçlendirir ve karaciğeri temizler.
  • Kalp krizi ve felç geçirme riskinizi azaltır.
  • Sinir sistemini güçlendirmeye yarar.
  • Kolesterolü dengeler ve kanın pıhtılaşmasını engeller.
  • Kemikleri güçlendirerek kemik erimesine karşı korumaktadır.
  • İçerdiği antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruma sağlar.
  • Kansızlığa ve demir eksikliğine oldukça faydalıdır.

Bazı tatlılarınızın içerisine dut pekmezi ekleyerek tüketebilirsiniz. Aynı zamanda kahvaltıda, süt ile karıştırılarak veya tek başına da tüketebilirsiniz.

Üzüm Pekmezi

Üzüm pekmezi, bu pekmez türleri arasında en çok tercih edilenidir. Asırlar boyu tüketilen üzüm pekmezi, doktorlar tarafından da çoğu hastaya önerilmiştir.

Üzüm pekmezinin faydaları;

  • Kalp rahatsızlıkları ve kalp krizi riskinizi azaltır.
  • Kanser riskini minimum dereceye indirir.
  • Kalsiyum ve demir bakımından oldukça zengindir.
  • Sigara, güneş ışığı ve alkolden oluşan cilt sorunlarını engeller. Cildin onarılmasına katkı sağlar.
  • Damar sertliği gibi rahatsızlıkların önüne geçmektedir. Kan dolaşımının hızlanmasını sağlamaktadır.
  • Gebelik ve lohusa döneminde, uzmanlar üzüm pekmezi tüketilmesini önerir.
  • Sindirim sorunlarını çözerek, sindirimin kolaylaşmasını sağlar.
  • Kan yapıcı özelliğe sahiptir. Vücudun daha aktif olmasını sağlar.

Günde 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi tüketmeni halinde, bu faydaları hissedeceksiniz. Hamilerin tüketmesi için doktorlarına danışmalarında önem vardır. Hamileler için faydalı olsa da doktor kontrolünde olmak doğru olacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.