Yemek pişirmenin püf noktaları

Yemek pişirmenin püf noktaları

Güzel ve lezzetli bir yemek pişirmek, herkesin yaptığımız yemeğe hayran olmasını sağlamak hepimizin istediği bir durumdur.

Yemek pişirmek bir sanat olduğu gibi yıllardır süregelen ve yemek pişirme konusunda asli olarak doğru kabul edilmiş fikirler ve yöntemler vardır. Bizler yemek pişirme konusuna ne bir sanatçı ne de bir uzman olmadığımız için bu konuda yanlışa düşeriz. Yemek pişirmenin püf noktaları ise şöyledir;

Yemek Pişirmenin Püf Noktaları

 1 ) Yemekleri Mikrodalga Fırında Isıtmayın Ve Pişirmeyin

Mikrodalga fırınlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Yorgun argın işten eve geldiğimizde yemeği veya hızlı pişecek sebze yemeğini hemen mikrodalga fırına atar ve pişiririz. Yıllardır bizlere mikrodalga fırının çok yararlı olduğunu anlatsalar da gerçek aslında öyle değil. Mikrodalga fırın adından da anlaşılacağı gibi mikrodalga ışınları göndererek yemeğin içinde bulunan besinleri kurutur ve besin değerini düşürür. Bu durumda 100 gram et yiyerek alacağımız protein miktarı mikrodalga fırında pişirildiğinde yarısına kadar düşer.  Bütün gıdalar için mikrodalga aynı özellikte olduğundan mikrodalga fırın sağlığımız açısından yararlı değil zararlıdır. Bu nedenle yemeklerimizi ocakta ve normal fırınlarda pişirmek doğru bir yöntemdir.

2 ) Makarnayı Sıcak Suya Atmayın

Makarnanın sıcak suya atılması; Makarna pişirirken kaynamış suyun içine doğrudan makarna tanelerini atarak haşlıyoruz. Ancak bu doğru bir pişirme tekniği değildir. Yapılması gereken uzun zaman rafta beklemiş olan makarnanın üzerindeki tozların giderilmesi, makarnanın kendi tadını ve dokusunu bulabilmesi için kaynayan suya atılmadan önce 5 dakika kadar soğuk içerisinde bekletilmesidir. Bu işlem ile hem makarnanın kendi kıvamını bulmasına yardımcı olursunuz hem de yapacağınız sosun makarnaya yapışmasını kolaylaştırmış olursunuz.

3 ) Eti Çok Fazla Pişirmeyin

Eti çok pişirmek doğru değildir; et yemeklerinde veya sadece et pişirirken yapılan yanlışlardan biri de eti çok pişirince lezzetli olacağı fikridir. Eti çok pişirdiğinizde suyunu tamamen bırakır ve etin suyunda bulunan besinlerden faydalanamaz duruma gelirsiniz. Bu durumda yapılması gereken eti orta ve az pişmiş olarak yemektir. Eti pişirirken çıkan sıvının kan olduğunu düşünerek mideniz bulanabilir. Bu çok yanlış bir düşüncedir. Eti pişirirken çıkan sıvı miyoglobindir. Yani ete ve kana rengini veren asli madde olarak bilinir. Bu sıvının tamamının çıkması etin tatsız ve lezzetsiz bir yiyecek haline gelmesine neden olur. Bu nedenle az pişirilmesi ve miyoglobin değeri yüksek bırakılması etin lezzetini artıracaktır.

Eti kıvamında pişirmek yemek pişirmenin püf noktaları arasındadır. Eti evde pişirirken iki tarafını pişirerek mühürlemek doğru bir pişirme tekniğidir. Böylece etin suyu ve tüm besinleri içinde hapsolacaktır.

4) Düdüklü Tencere Kullanmayın 

Düdüklü tencerede pişirilen yiyecekler daha lezzetli olur düşüncesi de yanlış bir düşüncedir.  Düdüklü tencere sahip olduğu basınç ile yiyecekleri daha hızlı pişmesini sağlar. Bu durum yiyeceklerin şok etkisinde pişirilmesine neden olur. Ancak düdüklü tencere ile pişirilen yiyeceklerin çok lezzetli olacağı anlamına gelmez. Özellikle et ve et yemekleri düdüklü tencere de daha hızlı pişirilir. Ancak bu yemekler daha lezzetli olmazlar. Aksine düdüklü tencerede pişen yemekle normal tencere de pişen yemek kıyaslandığında normal tencere de pişen yemek daha lezzetlidir. 

Yemek pişirmenin püf nokları her ne kadar basit gibi görünse de daha lezzetli yemekler yapmanızda oldukça etkili olacaktır. Dikkat edeceğiniz bu hususlar yemeğinizin lezzetli olmasının yanında sağlıklı olmasını da sağlayacaktır. Yemeğin sağlıklı bir şekilde pişirilmesi besinlerden en yüksek faydayı almamızı sağlayacaktır. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenmemiz şarttır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.