Salisilik Asidin Tam Olarak Cildinize Etkileri Nelerdir

Salisilik Asidin Tam Olarak Cildinize Etkileri Nelerdir

Salisilik asit kozmetik endüstrisinde kullanılan önemli bir üründür. Bu yazıda salisilik asidin çalışma mekanizması, faydaları ve yan etkileri hakkında bilgi veriliyor.

Salisilik asit cildiniz için önemli bir bileşendir. Salisilik asit özellikle sivilceleri yok etmek için kullanabileceğiniz en etkili silahlardan biridir. Bu yazımızda salisilik asit nedir, salisik asit tam olarak nasıl çalışır ve faydaları nelerdir sorularının cevaplarını veriyoruz.

Salisilik Asit Nedir?

Salisilik asidin yapısına geçmeden önce cilt bakım ürünlerinde çok önemli 2 bileşen olduğunu hatırlatalım. Bu asitler şunlardır:

  • Beta hidroksi asitler (BHA)
  • Alfa hidroksi asitler (AHA)

Dermatologlar, salisilik asit bir beta hidroksi asit türüdür diyor. Salisilik asit söğüt ağacının kabuğundan elde edilir. ‘’Salisilatlar’’ olarak tanımlanan bir bileşen sınıfına aittir.  Salisilik asit kimyasal yapısı bu şekilde olduğu için, yağda çözünme özelliğine sahiptir. Bu nokta salisilik asidin cilde faydaları, bakımından incelendiğinde salisilik asidin cildin gözeneklerinden kolayca nüfuz edebildiği ortaya çıkar.

Pratik uygulamada alfa hidroksi asitlerin de, beta hidroksi asitlerin de cildi pul pul döktüğü bildiriliyor. AHA’lar suda çözünürken, BHA ‘lar yağda çözünür. Kozmetik endüstrisinde en çok kullanılan AHA’lar glikolik asit ve laktik asittir.

Yağda çözünen bileşenlerin en önemli özelliği, cilt hücreleri arasında yer alan lipit katmanlarına daha kolay nüfuz edebilmesidir. Bunun anlamı, yağda çözünen bileşenlerin suda çözünen bileşenlere oranla daha derine nüfuz edebilmesidir. Dermatologlar AHA ve BHA bileşenlerinin çalışması arasındaki farkı şöyle anlatıyor.

  • AHA’lar cildin üst katmanındaki eski ölü hücreleri gevşetir ve yeni taze hücrelerin ortaya çıkmasına sebep olur.
  • BHA’lar cildin daha derinine nüfuz eder. Salisilik asit gözeneklere nüfuz ederek, cilt yüzeyinde oluşan tıkanıklıkları açabilir. 

Salisilik Asit Cildiniz İçin Neler Yapar

Salisilik asidin en büyük avantajı cildin alt katmanlarına doğru iyice nüfuz edebilmesidir. Bu sayede salisilik asit siyah noktalar, beyaz noktalar ve sivilceler için etkili bir ajan haline getirir.

Salisilik asit cilde o kadar derin nüfuz eder ki, cilt hücreleri arasındaki bağlantıları bozabilir. Salisilik asit cilde nüfuz ettikten sonra molekülün asit bölümü, cilt hücrelerini bir arada tutan hücre içi maddenin bir kısmını çözebilir.

Salisilik Asit Eksfoliye Edici Özelliğe Sahiptir

Bir önceki bölüme anlatıldığı gibi deri hücrelerinin parçalanması, cildin ölü hücrelerinin pul pul dökülmesini  tetikler. Salisilik asit aynı zamanda keratolitik bir ilaç olarak da kabul edilmektedir. Bunun anlamı salisilik asidin mükemmel bir soyucu olduğudur. Keratolitik ilaçlar cilt hücrelerinin üst tabakasının yumuşamasını ve soyulmasını sağlar.

Ayrıca salisilik asit dezmozomları ( cildin üst kısmında bunan hücreler arasındaki bağlantılar) gevşetir ve parçalar. Bu faaliyet cildin pul pul dökülmesini ve tıkanmış gözeneklerin açılmasını teşvik eder.

Akne oluşumu sırasında, cilt hücreleri normal bir şekilde davranamaz ve sağlıklı bir cilt hücresi döngüsü oluşturmak yerine birbirlerine yapışarak,  gözenekleri tıkar. Bunun sonucunda da kist ve siyah noktalar oluşur.

Salisilik asit ise bu noktaların cilt hücrelerinden çıkarılarak, gevşemesini sağlar. Böylece siyah noktaların çözülmesine yardımcı olur.

Salisilik Asit Siyah Noktalar Ve Beyaz Noktalar Üzerinde Çok Etkilidir

Dermatologlar sivilce oluşumuna etki eden başlıca 3 faktör olduğunu söylüyor. Bu faktörler şunlardır:

  • Cilt hücrelerinde anormal bir kayma
  • Ciltte aşırı yağlanma
  • Cilt üzerinde Penicillium acnes bakterisinin faaliyet göstermesidir.

Salisilik asidin etki mekanizmaları şunlardır:

  • Salisilik asit, gözenekleri tıkayan cilt döküntülerini çözerek birinci faktörü ortadan kaldırır. Bu nedenle salisilik asit siyah ve beyaz noktaların tedavisinde çok etkilidir.
  • Salisilik asit, doğrudan keratin tıkaçlarını çözer ve cilt hücrelerini düzenleyebilir.
  • Salisilik asit antibakteriyel aktivitesi sayesinde, kistik akneye karşı da biraz etkilidir. 

Salisilik Asit Kullanmaması Gereken Bireyler

Eğer çok fazla salisilik asit kullanırsanız, bu sorun olabilir. Salisilik asit hassas ciltlerde kullanıldığında ya da aşırı kullanıldığında cildi tahriş eder ve kurutur. Çok fazla kullanıldığında ciltte soyulma, kızarıklık, kuruma ve tahriş oluşabilir. Cildiniz hassas ya da kuru ise salisilik asit kullanmanız önerilmez.

Hamileler ve kan sulandırıcı bazı ilaçlar kullanan bireyler salisilik asitten uzak durmalıdır. Salisilik asidin en önemli yan etkisi ‘’salisilat zehirlenmesi’’ne sebep olmasıdır. Vücudun çok büyük bir bölümüne salisilik asit veya salisilat uygulamak salisilat zehirlenmesine sebep olur.

Bu nedenle salisilik asidi cildinize bir katman halinde uygulamayın. Yalnızca sivilceye eğilimli yerlere bölgesel olarak sürün. Kullanacağınız ürünün salisilik asit oranı  %0.5 ile % 2 aralığında olmalıdır.    

Eğer kimyasal peeling amacı ile salisilik asit kullanacaksanız, ürünün içeriğindeki salisilik asit miktarı   % 20 ila 30’a kadar çıkabilir.

Salisilik Asit Kepeğe Etkilidir

Kozmetik uzmanları salisilik asidin yalnızca siyah noktalara değil, kepeğe de etki olduğunu bildiriyor. Daha düşük düzeylerde salisilik asit, deri hücrelerinin doğal döngüsünü hızlandırır. Böylece kepek ve seboreik dermatit gibi oluşumlarının da önüne geçebilir. Kozmetik endüstrisinde kullanılmak üzere salisilik asidin cilde faydaları bunlardır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.