Orijinal Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?

Orijinal Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?

Türk kahvesi nasıl pişirilir, nasıl servis edilir, nasıl içilir? Bu soruların cevabını yazıda bulabilirsiniz.

Türk kahvesi, her sabah bizi uyandıran ve günün zorluklarına hazırlayan sadık bir arkadaştır. Misafirler evimize geldiğinde hazırlanması ve servis edilmesi kaçınılmazdır. Lokum, çıtır bir kurabiye ya da kek dilimi ile servis edilmesi gereken Türk kahvesi, güçlü aroması, fincanın üstündeki kalın köpüğü ve asla unutulmayacak muhteşem tadı ile tüm dünyada bilinen lezzetlerimizden biridir.

Farklı yöntemlerle Türk kahvesi pişirmek mümkündür. Bazıları suyun kaynamasını bekler, sonra kahveyi koyar, bazıları da kahveyi su kaynamadan koyar. Özgün bir Türk kahvesi hakkında iki şeyi bilmek çok önemlidir: Birincisi, Türk kahvesi, ince öğütülmüş kahve çekirdekleriyle (ince öğütülmüş espresso denebilir) yapılır. İkincisi ise kahvenin demlenmesi, tüm kahve yapma sürecinin en önemli anıdır.

Bu yazımızda size Anadolu'nun kadim bir kültürü olan orijinal Türk kahvesinin nasıl pişirilmesi gerektiğini, tüm aşamalarıyla birlikte anlatacağız.

Pişirme 

1. Kaliteli, iyi öğütülmüş ve iyi kavrulmuş, taze bir Türk kahvesi satın alın (evinizde bir kahve değirmeni varsa, kahve çekirdeklerini kendiniz öğütmeniz çok daha iyi olur).

2. Kahveyi koyacağınız fincana temiz bir içme suyu dökün. Ağzına kadar doldurmayın, dudak payı bırakmalısınız. Ardından bu suyu bakır bir cezveye aktarın.

3. Sade kahve bildiğiniz gibi şekerziz yapılır. Orta kahve için 1 çay kaşığı, şekerli kahve için 2 çay kaşığı toz şekeri cezveye ekekleyin.

4. Şekeri ekledikten sonra suyu karıştırmayın ve dökülecek her bir fincan için iki çay kaşığı kahveyi cezveye ekleyin.

5. Şimdi cezvenin içindekileri yavaş hareketlerle karıştırın ve birleşmelerini sağlayın. Bu, cezvenin içine kaşık sokup karıştırdığımız son aşama. 

6. Cezveyi orta ateşte ocağa koyun. Tüm dikkatinizi cezveye odaklamanız gereken aşamadasınız. Asla  kaşıkla karıştırmayın.

7. Kahve kaynamaya başladığında yüzeye çıkan kabarmış köpüğün farkına varacaksınız. O an cezveyi ocaktan alın ve köpüğün azalmasını bekleyin. Ardından cezveyi tekrar ocağa koyun ve köpüğün tekrar çıkmasını bekleyin. 

8. Kahvenin bir kısmını fincana dökün ve tekrar köpük çıkıncaya kadar cezveyi ocağın üzerine koyun. Kahvenin tamamını fincana dökünceye kadar bu uygulamayı üç kez tekrarlayın.

Sunum ve Kahvenin Doğru İçimi

1. Türk kahvesi küçük bir kahve fincanı ve bir bardak soğuk su eşliğinde, sıcak olarak servis edilir. 

2. Su, kahve bittikten sonra içmek için değildir. Önce bir yudum su ve ardından bir yudum kahve için. Suyun buradaki görevi, içtiğiniz her kahve yudumundan sonra ağzınızdaki tadı nötralize etmeye yardımcı olmaktır. Böylece her seferinde kahvenin gerçek lezzetini tatmış olursunuz.

3. Gerçek beceri, fincanın dibinde kalan kahve bulamacının bir kısmını yutmamak için kahve içmeyi tam olarak ne zaman bırakacağınızı bilmektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.