Karpuz Suyunun Yüz İçin Faydaları Nelerdir?

Bu yazımızda karpuz suyunun yüze, cilde ve vücuda en önemli faydalarından ve çok fazla karpuz tüketmenin zararlarından bahsedeceğiz.

Karpuz Suyunun Yüz İçin Faydaları

  • Karpuz, cildi nemlendirmede rol oynayan A vitamini içerir.
  • Karpuz, ciltteki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur ve bunun sağlayan ise vücuttaki enfeksiyonları azaltan kolin içermesidir.
  • Karpuz, B1, B6 ve A vitamini yönünden zengin olduğu gibi, lif, beta-karoten ve C vitamini açısından da zengindir, tüm bu elementler cilde çok faydalıdır ve göz altındaki koyu halkalardan kurtulmada da iyi rol oynar.
  • Karpuz, A vitamini içerdiği için ciltteki gözeneklerin küçülmesine yardımcı olur.
  • Karpuz, cilt sağlığı için çok faydalı olan kolajen üretimini artırmaya yardımcı olan yüksek miktarda C vitamini içerir.
  • Karpuz, cildi nemlendirmeye ve kurumasını önlemeye yardımcı olan su açısından zengindir.
  • Karpuz, yaşla birlikte ciltte yaşlanma belirtilerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olan yüksek oranda antioksidan içeren bir meyvedir.

Karpuzun Cilde Faydaları

Karpuz sivilcelerle savaşır

Karpuz cildinizi nemlendirir ve ciltteki lekelerin giderilmesine yardımcı olur. A, B ve C vitaminleri bakımından zengin olan karpuz ayrıca sivilce oluşumunu engeller ve izleri giderir.

Karpuz cildi nemlendirir

Cildi nemlendiren gıdalardan biri olan karpuz vücuda birçok sıvı sağlar, cildi nemlendirmeye, tazeliğini artırmaya, ışıltı ve mutlak canlılık kazandırmaya çalışır.

Karpuz koyu göz halkaları giderir

Karpuz, hidrasyonu ve vücudun su içeriğini artıran %92 sudan oluşur ve karpuz, B1 vitamini, B6 vitamini, C vitamini, lif, magnezyum, kalsiyum ve beta-karoten içerir, çünkü tüm bu elementler koyu göz halkalarının tedavisinde göz sağlığını destekler ve yardımcı olur.

Karpuz yüz kırışıklıklarıyla savaşır

Karpuz, serbest radikallere saldıran antioksidanlar içerdiği için yaşlanma belirtilerini ve ince çizgileri tedavi eder.

Karpuz cildi güneş ışınlarından korur

Karpuz, antioksidan likopen içerdiği için cilt için doğal bir güneş koruyucu görevi görür. Kırmızı ve mavi UV ışınlarını emer ve bunlar ile epidermisin iç hücreleri arasında bir bariyer görevi görür.

Karpuz yağlı cildi tedavi eder

Karpuz, içerdiği A vitamini sayesinde ciltteki gözeneklerin boyutunu küçültüp ciltteki fazla yağı da azaltabilir.

Karpuz selülitle savaşır

Bu lezzetli meyve, bilimsel araştırmalara göre selülitin giderilmesinde temel rol oynayan suyun %92'sini içerir. Karpuz gibi yüksek oranda su içeren yiyecekleri yemek, cildi nemlendirir, hücreleri canlandırır ve böylelikle vücuttaki selülit görünümünü azaltır. Öte yandan karpuz, sebumu temizleyen, cilt dokusunu güçlendiren ve böylelikle cildin sarkmasını engelleyen C vitamini açısından zengindir.

Karpuz cildi beyazlatır

Karpuz, cildin rengini beyazlatır ve pigmentasyondan kurtarır.

Karpuzun Sağlımız İçin Faydaları

Hamileler için faydalıdır

Karpuz, gebeliğin özellikle ilk aylarında fetüsün sinir sisteminin bileşimine girdiği ve onu özellikle omurilik gibi şekil bozukluklarından koruduğu için hamile bir kadın için çok önemli unsurlardan biri olan folik asit kaynağıdır.

Karpuzun vücut ve cilt için faydaları

Karpuz cildi güneş ışığından ve dış etkenlerden korumada ve kırışıklıkları tedavi etmede oldukça etkili olan likopen ve C vitamini gibi antioksidanlar içerir ve cildin tazeliğine faydalıdır. Yaraları iyileştirmeye, yanıkları tedavi etmeye ve iyileşmelerini hızlandırmaya yardımcı olur, çünkü arginine dönüşen amino asit sterolin içerir, bu da beyaz kan hücrelerini iyileşmelerini hızlandırmak ve hasarlı dokuları değiştirmeye yardımcı olmak için yaraların bulunduğu bölgeye ulaşmaya teşvik eder.

Kabızlıktan kurtulun

Çözünür lif ve yüksek oranda su içerdiği için bağırsak hareketini kolaylaştırmaya, sindirim sisteminin sağlığını ve işleyişini iyileştirmeye, kabızlığı önlemeye ve özellikle kolon kanserine karşı kolonu korumaya yardımcı olur.

Kalp ve böbrek hastaları için faydalıdır

Karpuz yüksek oranda su, mineral potasyum ve amino asit sterolin içerir, kan basıncını düşürmede ve kan damarlarının gevşemesine ve genişlemesine yardımcı olarak önemli bir rol oynar ve böylece kardiyovasküler hastalıkları önler. İdrar söktürücü olduğu ve başta böbrek taşı olmak üzere taşları parçaladığı için böbrek hastalıkları ve enfeksiyonlarının tedavisinde çok yardımcı olur. İçerdiği potasyum, kandaki ürik asit konsantrasyonunu azaltmaya ve tuzları gidermeye yardımcı olur.

Bağışıklık güçlendirici

Kırmızı karpuzun faydaları çoktur, çünkü karoten, likopen ve C vitamini gibi güçlü antioksidanlar içerdiği için bağışıklığı güçlendirmede, birçok hastalıkla savaşmada ve enfeksiyonlarla özellikle de artritle mücadelede rol oynar.

Kansere karşı mücadele eder

Araştırmalar, güçlü bir antioksidan olan likopen üzerine karpuzun tüketiminin aslında prostat, meme, rahim ve kolorektal kanser başta olmak üzere kanserin önlenmesine ve bunlarla mücadeleye yardımcı olduğunu göstermiştir.

Kas ağrısı tedavisi

Bir çok araştırmaya göre karpuzun özellikle spor aktivitesi sonrası kas ağrısını azaltmada, tedavi etmede ve sporcuların kalp atış hızını düşürmede faydalarının büyük olduğu, çünkü bir amino asit olan sterolin içerdiği bulunmuştur. Vücutta L-arginin'e dönüşür. Kan dolaşımını iyileştirmek ve kan damarlarını gevşetmek için gerekli olan en önemli amino asitlerden biridir. Ek olarak, vücudun enerjiyi yenilemesine ve aktiviteyi geri kazanmasına yardımcı olan B6 vitamini içerir.

Fazla Karpuz Tüketiminin Zararları Nelerdir?

  • Kabızlığa neden olabileceği için sindirim sistemine zarar verir.
  • Aşırı alım ishale veya mide kramplarına neden olabilir.
  • IBS'li kişiler karpuz yemekten kaçınmalıdır.
  • Çok yüksek vitamin içeriğine sahiptir ve fazla tüketildiğinde sağlığa zararlıdır.
  • Özellikle böbrek kasları olmak üzere kas hasarına neden olur.
  • Karpuzu fazla yemenin zararlarından biri de şeker hastalarının vücut ve kan seviyelerinde dengesizliğe neden olmasıdır.
  • Karpuz, içerdiği potasyum nedeniyle düzensiz bir kalp atışına neden olabilir.
  • Bol miktarda karpuz yemek bir kişi için yüksek tansiyona neden olabilir, bu nedenle hipertansif hastalar makul bir oranda yemelidir.
  • Bağırsakta hasara ve hazımsızlığa neden olabilir.