İç Pilavlı Tavuk Dolması Yiyenler Bir Daha Başka Dolmanın Yüzüne Bakmıyor!

Müthiş görüntüsü ve lezzetli tadı ile en sevilen yemeklerden olan iç pilavlı tavuk dolmasının tarifi şu şekilde...

25 Eylül 2021 20:40 Gündem
İç Pilavlı Tavuk Dolması Yiyenler Bir Daha Başka Dolmanın Yüzüne Bakmıyor!

Hazırlama süresi; 20 dakika

Pişirme süresi; 75 dakika

5 kişilik

İç pilavlı tavuk dolması için gerekli olan malzemeler;

1 adet tüm tavuk

1 su bardağından bir miktar eksik pirinç

1 adet soğan

1 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı kuş üzümü

2 yemek kaşığı çam fıstığı

Bir dilim limon

Tuz ve karabiber

maxresdefault.jpg

Tavuğun sosu için gerekli olan malzemeler;

1 yemek kaşığı tepeleme yoğurt

1 çay kaşığı tepeleme domates salçası

İç pilavlı tavuk dolması yapılış şekli

İlk olarak bir su bardağı kadar pirinci yarım saat boyunca tuzlu su içerisinde beklettikten sonra suyunu süzüp bir veya iki kere tekrardan sudan geçirin.

Sonrasında ise orta boy bir tencereye içerisine 1 yemek kaşığı kadar tereyağı koyup kısık ateş üzerinde eritin üzerine ise küp şeklinde doğranmış olduğunuz soğanları ekleyin ve yaklaşık olarak 1 dakika boyunca kavurun. Sonrasında 2 yemek kaşığı kadar dolmalık çam fıstıklarını ekleyip fıstıklar hafif pembe hale gelene kadar iyice kavurun.

Ardından pirinci ve 3 yemek kaşığı kadar kuş üzümünü tencere içerisine ekledikten sonra bütün malzemeleri yaklaşık olarak 2 dakika kadar daha iyice kavurun.

Hazırlamış olduğunuz iç pilavın üzerine ise karabiber ve tuzu sonrasında yarım su bardağı kadar su ekleyin bir veya iki kere karıştırıp tencerenin kapağını hava almayacak şekilde kapatın ve pilav suyunu çekene kadar orta ateşte pişirin. Pilav yeteri kadar piştikten sonra ocaktan alıp oda ısısında dinlenmeye bırakın.

Hazırlamış olduğunuz iç pilavı sonrasında tavuğun iç kısmına doldurun. Çok fazla bastırmamanız gerekmektedir, aynı zamanda çok fazla pilav sıkıştırırsanız pişme esnasında pilavınız hamur hale gelebilir.

Tavuğun içerisini pilav ile doldurduktan sonra açık olan kısmını bir iğne ve iplik yardımı ile kapalı hale gelecek şekilde dikin. Böylece tavuk pişerken açık olan kısmından pirinçlerin dökülmesini engellemiş olursunuz.

2653940-810x458.jpg

Hazırlamış olduğunuz iç pilavlı tavuğu derin bir tencere içerisine yerleştirin üzerine ise hafif geçecek şekilde su ekleyin. Tavuk pişerken kokusunu alması adına suyun içerisine bir dilim limon parçası ekleyebilirsiniz. Yeteri kadar süre geçtikten sonra tavuğun altını yavaşça çevirip diğer bir tarafın pişmesini sağlayın.

Yeteri kadar pişen iç pilavlı tavuk dolmasını tencere içerisinden alıp fırın kabı içerisine yerleştirin. Diğer bir yandan küçük bir kap içerisine 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 yemek kaşığı kadar tepeleme domates salçası ekleyip malzemeler birbirine geçecek şekilde iyice karıştırın hazırlamış olduğunuz salçalı sosu ise tavuğun üzerine her yerine yetecek şekilde sürün.

Daha önceden ısıtmış olduğunuz 200 derecelik fırına tavuğunuzu verin ve tavuğun üzeri kızarana kadar güzelce pişirin.

İç pilavlı tavuk dolması yeteri kadar piştikten sonra fırından alıp dikmiş olduğunuz ipli kısmı tavuktan ayıklayın ve bir bıçak yardımı ile tavuğunuzu dilimlere ayırıp servis edebilirsiniz Afiyet olsun.

İç pilavlı tavuk dolmasının püf noktaları;

İç pilavlı tavuk dolmasının daha lezzetli bir kıvamda olması için öncelikle pilavı tavuğu içerisine çok fazla baskı uygulamadan doldurmanız gerekmektedir. Eğer pilavı çok fazla tavuk içerisinde yerleştirirseniz pişme esnasında pilavınız hamur hale gelir.

ic-pilavli-tavuk-dolmasi-55.jpg

Tavuk dolmasına hazırlarken elinizde ki tavuğun boyu büyükse ya da köy tavuğu ise fırında kalma süresi daha fazla uzayacaktır. Bu yüzden tavuğun uzun yeteri kadar pişip pişmediğini anlamak için kürdan kullanabilirsiniz.

haberay.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.