Günde bir kase bu çorbayı için tüm gün hiçbir şey yemeyeceksiniz

Geleneksel Türkiye yemekleri arasında bulunan yüksük çorbası, kış aylarının vazgeçilmezlerinden birisi. Eşsiz bir lezzete sahip olmasının yanı sıra doyurucu özellikleri de bünyesinde barındırması onu eşsiz bir çorba yapıyor. Yüzük çorbasıyla ilgili tüm detaylar.

24 Eylül 2021 11:38 Gündem
Günde bir kase bu çorbayı için tüm gün hiçbir şey yemeyeceksiniz

Diğer adıyla ‘Mantı Çorbası’ olarak da bilinen yüksük çorbasını salçalı veya yoğurtlu olarak da yapabilmeniz mümkün. İstediğiniz şekilde tarifli, terbiyeli veya salçalı olarak yapabilirsiniz. Günümüzde ekşi olarak sıklıkla tercih edilen çorbaya, limon eklemeye de bilirsiniz. Genellikle Mersin ve Adana’da yapılan bu çorba içiniz ısıtacak.

60ffe8974e3fe003fc2741ec.jpg

Gerekli Malzemeler Nelerdir?

  • 2 bardak mantı
  • 1 bardak haşlanmış nohut
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 lt kadar su veya et suyu
  • Tuz

Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak bir bardak nohudu daha kolay ve hızlı pişmesi için bir gece önceden ıslatınız. Daha sonrasında da birkaç kez suda yıkayarak süzülmesi için bir süzgeç içine bırakabilirsiniz. Sonrasında düdüklü tencerenin içerisine alınır, üzerini geçecek kadar su ekleniyor. Nohutlar da yaklaşık olarak 40 dakika kadar pişirilmesi gerekmektedir.
  • Başka bir tencere içerisine bir miktar tereyağı ve zeytinyağı ekleyiniz. Yağı güzelce kızarttıktan sonra naneyi de içine ekleyebilirsiniz. Kokusu çıkınca da salçayı ekleyerek kavurun.
  • Üzerine ortalama 1 litre kadar su ekleyin ve salça kalmayana dek karıştınız. Elinizde et suyu varsa daha lezzetli bir çorba yapabilmeniz mümkündür.. hazır et suyu bulyonlar da isteğe bağlı olarak kullanılabilir.
  • yuksuk-corbasi-tarifi.jpg​​​​​​​
  • Daha sonra mantı ve nohudu çorbaya ekleyiniz. Üzerine mantının durumuna göre su ekleyebilirisiniz.
  • Çorbaya bir miktar tuz ekleyiniz ve 15 – 20 dakika boyunca pişmeye bırakınız. Sonrasında ise mantıları kontrol edebilirsiniz. Eğer mantılar yumuşadıysa ocağın altını kapatabilir, diriyse de biraz daha pişirebilirsiniz.
  • Ekşi olmasını sevenler ise servis sırasında içerisinde limon veya nar ekşisi ekleyerek tüketebilir.
  • Dileyenler yoğurtlu terbiyeli olarak da yapabilirler. Terbiye için 2 su bardağı yoğurt, 2 kaşık un ve bir yumurta sarısı kase içerisine iyice topak kalmayana kadar çırpılmalıdır. Üzerine çorba suyundan bir iki kepçe kadar eklenerek karıştırılmalıdır. Daha sonrasında ise pişmeye yakın olarak çorbayı ilave edin var karıştırın. Göz kararıyla piştiğinden emin olun ve servis başlayın.
  • Afiyet olsun.

Haberay.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.