Ihlamurun Özellikleri Nelerdir ve Nasıl Yetiştirilir?

Ihlamurun Özellikleri Nelerdir ve Nasıl Yetiştirilir?

Şifalı bir bitki olarak öne çıkan limon, aynı zamanda lezzetli bir içecek olarak kabul edilir. Bu nedenle ıhlamurun özellikleri ve nasıl yetiştirildiği hakkında birçok bilgi öğrenmeye çalışıyor.

Yaprakları, çiçekleri ve kabuğu ile ıhlamur ağacı çok önemlidir. Birçok farklı sektörde ahşap olarak da kullanılmaktadır. Avlu ağacı olarak da bilinen kireç, özellikle Orta Avrupa döneminde bu ağacın gölgesine malikanelerin yapılmasıyla biliniyor. Pek çok kişi tat ve iyileştirici özelliklerinden dolayı kullanım amacına uygun olarak ekim alanında bilgi almaya çalışır. 

Ihlamur Özellikleri Nelerdir? 

Ihlamur ağacı, Nazenin'in ağaç türü olarak öne çıkmaktadır; çiçekler, yapraklar ve kabuğun yanı sıra odunu birçok farklı alanda değerlendirilmiştir. Çay yapmak, odunu ve kabuğunu kullanmak gibi pek çok imkan sağlar. Soğuk algınlığı ve uykusuzluk gibi birçok sağlık durumu için çok önemli faydalara sahip olduğu söylenebilir. 

Morfoloji açısından kireç ebegümeci ve ıhlamur familyasına aittir. Ayrıca Tilia cinsinden geldiği de bilinmektedir. Ayrıca tür kayıtlarında küçük bir çalı veya çalı olarak da bulunur. Çalı türü nadir olmakla birlikte boyutları 30 metreye kadar çıkabilmektedir. 

Hafif ve sıcak iklimi seven bir ağaç olarak öne çıkıyor. Ayrıca geçirgenliği yüksek serin ve derin toprakları sever. Zengin mineral ve besinleri depolamanın yanı sıra ılıman, kalkerli ve humuslu toprakları sever. 

Ihlamur Nasıl Yetiştirilir? 

Kuzey yarımkürede, çoğunlukla tohumlardan üretilen yaklaşık 30 ağaç türü vardır, ancak bunlar kalem aşılama, daldırma ve ıslatma yoluyla da elde edilebilir. Çimlenme süresi uzundur ancak çimlenme süresini kısaltmak için farklı yöntemler kullanılabilir. 

Pek çok farklı iyileştirici özelliğe sahip olan ıhlamur, özellikle bol güneş alan ılık bölgelerde yetiştirilmektedir. Esas olarak daldırma ve tohumla üretilir. Humus veya kireçli ve serin topraklarda ekim yapmak gerekir. Hammadde ve maden yatakları bakımından zengin topraklarda daha hızlı büyür. 

Fide boyuta ulaştığında küçük sürgünler tekrar dikilmelidir. İlkbaharın ılık aylarında güçlü köklere sahip kesimler tercih edilir. Daha sonra yaz aylarında çok dikkatli olmalı ve düzenli olarak gübreleme ile sulama yapılmalıdır. 

Ihlamur Nasıl Toplanır? 

Ihlamur ağacı yaprakları toplarken dikkate alınması gereken birçok husus vardır. Ağacı hasat etmeden önce onu gözlemlemelisiniz. Bazen yapraklar tam olarak olgunlaşmayabilir ve olması gerektiği gibi görünmeyebilir. Bu durumda daha uzun süre bekleyebilirsiniz. Ya da geç kaldığınızı düşünüyorsanız bir an önce toplamaya başlayabilirsiniz ama olması gerekenden farklı renkteki çiçekleri toplamayın. 

Ayrıca kullanılan ilaçlar ağacınızın verimini düşürecektir. Mümkün olduğunca doğal olarak gelişmeleri önerilir. Ancak ıhlamur ağacı toplanırken çiçeklerin pediceller üzerindeki ince yapraklarla birlikte toplanması gerekir. Ihlamur ağacı hasadı yapılırken genellikle budama makası kullanılması tavsiye edilir. Ağaçları onlara zarar vermeden toplamak, ağaçlarınızın bir sonraki hasatta etkin bir şekilde çiçek açmasını sağlayacaktır. 

Ihlamur ağacını zarar görmeyecek sağlam bir torbaya koymak da çok önemlidir. Ihlamurun nazik davranmanız gereken bir yapısı vardır, bu yüzden sıkarak toplamayın. Çuvallara olabildiğince nazik bir şekilde yerleştirilmeli, çiçeklere veya yapraklara zarar vermemeye özen gösterilmelidir. Ihlamur ağacının yaprak ve çiçekleri kırılgan bir yapıya sahiptir. 

Ihlamur Nasıl Kurutulur?

Ihlamur yaprakları kurutma işlemi yaklaşık 1 hafta sürer ve oldukça basittir. Karanlık bir yere doğru büyüklük temiz bir bez koyun, boyutu içeriğinize bağlıdır. Ihlamur ağacı da bu bezin üzerine serilir. Zaman zaman çevrilen ıhlamur ağacı kurutuldu. Bu şekilde toplanan ıhlamur ağaçları ekstra çaba sarf etmeden kurutulabilir. 

Ihlamur Faydaları Nelerdir? 

Ihlamur, ortalama uzunluğu 25 ila 50 metre olan ağaçlarda yetişir. Kalsiyum söz konusu olduğunda, zengin bir besin kaynağıdır. Bu bitki aynı zamanda önemli bir A vitamini deposudur. Bazı hastalıklara iyi gelir. Özellikle kış aylarında bal ve limonla karıştırılmış ıhlamur çayının sağlığa çok iyi geldiği düşünülmektedir. Mevsim geçişlerine bağlı nezle ve grip rahatsızlıklarında sıklıkla tercih edilir. 

  • Kan dolaşımını etkin bir şekilde destekleyen Ihlamur, vücut direncinin artmasında da rol oynar. Böylelikle hastalıklara direnen bir vücut gerçekleştirilebilir. 

  • Ihlamur terlemeyi artırır ve bu şekilde hastalığa neden olan mikroorganizmaların atılmasına yardımcı olur. 

  • Nefes tutma işlevi vardır ve boğazı etkili bir şekilde yumuşatabilir. Solunum yolu iltihabı için ilk seçenek olabilir. 

  • Canlandırıcı işlevi ile vücudun enerji dolu hissetmesini sağlar. 

  • Ihlamurun en ünlü faydalarından biri sakinleşmeye yardımcı olmasıdır. Bu, stres zamanlarında genellikle ilk tercih edilen bir çaydır. 

  • Ihlamur, kış hastalıklarıyla savaşmak ve vücudun direncini artırmaya yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılır.  

  • Sindirim sistemini etkili bir şekilde güçlendirir. Hazımsızlık ve kabızlık şikayeti olan kişilerin tercihi budur. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.